Παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου 2020 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και σε προσφυγικές δομές σε όλη την επικράτεια.

 

Σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

 

«Τα περιοριστικά μέτρα για όσους ζουν σε κέντρα προσφύγων και κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, παρατείνονται έως τις 21 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, έξι ημέρες μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων.

 

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, το υπουργείο δεν ανέφερε τους λόγους της παράτασης του lockdown στα προσφυγικά κέντρα.

 

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν υπάρξει κρούσματα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Αιγαίου - σε αντίθεση με δύο κέντρα και ένα ξενοδοχείο με πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στις 120.000. Σύμφωνα με το σώμα του ΟΗΕ, τον Απρίλιο ο αριθμός των όσων περίμαναν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου έφτανε τις 38,291, από 42,052 που ήταν τον Φεβρουάριο.

 

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ