Παραίτηση «βόμβα» με αιχμές από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος - Η επιστολή

Παραίτηση «βόμβα» με αιχμές από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος - Η επιστολή Facebook Twitter
0

Νέα τροπή παίρνει, μεταξύ άλλων, η υπόθεση της έρευνας για το σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ, μετά την παραίτηση ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, που αφήνει αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων.

Με επιστολή του που τιτλοφορεί «Εξώθηση σε παραίτηση», ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α' Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, απευθύνεται προσωπικά στην επικεφαλής της Αρχής, αντιεισαγγελέα Άννα Ζαΐρη - Αρκουλή.

Όπως τονίζει το συγκεκριμένο στέλεχος, η κα Ζαΐρη - Αρκουλή, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β' μονάδα, σε θέση απλού υπαλλήλου, εν μέσω της διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ.

Παραίτηση «βόμβα» με αιχμές από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος - Η επιστολή Facebook Twitter

Όπως λέει ο ίδιος ο προϊστάμενος για την απομάκρυνσή του: «αυτή λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος ΤτΕ για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κ.λπ.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα.

»Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α' Μονάδας της Αρχής (...), και την ποινική δικαιοσύνη. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι έπρεπε να με απομακρύνετε. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».

Από το απόσπασμα της παραίτησης που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, ο προϊστάμενος φαίνεται να έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά του για την ELFE στην κα Ζαΐρη - Αρκουλή.

Τον καθαίρεσαν παρότι είχε αξιολογηθεί ως άριστος

Παρότι είχε αξιολογηθεί ως άριστος, στις αρχές του έτους, λόγω της τεχνικής του κατάρτισης, της εχεμύθειας και της επιμέλειας που έδειχνε στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναλάμβανε, ο προϊστάμενος και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, τοποθετήθηκε ως απλός υπάλληλος στη μονάδα χρηματοοικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», μία εβδομάδα πριν από την υποβολή παραίτησης του υπαλλήλου, πηγές της Αρχής είχαν αναφέρει ότι η κα Άννα Ζαΐρη, διεξάγει έρευνες για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών και στο εξωτερικό, για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ - ΕLFE.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, σε αυτούς περιλαμβάνονται και λογαριασμοί που αφορούν σε πρώην συνεργάτη υπουργού, αλλά και ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο, που φέρεται να συνεργαζόταν με την εταιρεία Λιπασμάτων και τους μετόχους της. Άλλες πηγές από την Αρχή αναφέρουν πως το αρμόδιο τμήμα του προϊσταμένου που παραιτήθηκε, είχε φτάσει και σε κάποια ευρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Ο φάκελος για τη ΔΕΠΑ και η έρευνα για τον Μανώλη Πετσίτη

Ο φάκελος για τη ΔΕΠΑ έφτασε στην Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου 2018 μετά από δημοσιεύματα για την αδράνεια της διοίκησης της ΔΕΠΑ, αναφορικά με τη μείωση των οφειλών της εταιρείας ELFE του ομίλου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κατά την περίοδο 2015 - 2017.

Στα μέσα Μαρτίου, είχε διαρρεύσει πως η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου.

Παρόμοια διαταγή φέρεται να δόθηκε και για τους λογαριασμούς και άλλων νομικών και φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί συγγενείς, στο πλαίσιο των ερευνών για την εταιρεία λιπασμάτων ELFE, η οποία φαίνεται να χρωστούσε στη ΔΕΠΑ πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σταλεί σχετικά ερωτήματα και προς αντίστοιχες Αρχές στο εξωτερικό, για τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ερευνά την υπόθεση των υπέρογκων οφειλών, ενώ για τα ευρήματα ενημερώνονται όλες οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων υπάρχουν σχετικές εκκρεμείς δικογραφίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι του 2017, η ΔΕΠΑ αποστέλλει καταστάσεις ανά τακτά διαστήματα στις οποίες εμφανίζεται η κίνηση λογαριασμού των ELFE για τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες διαβιβάστηκε πληροφοριακό δελτίο με τα ευρήματα της Αρχής προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Με παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Μανώλης Πετσίτης.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου το 2017, η ζημία σε βάρος της ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως καταγγέλθηκε, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις συνδέονται με την ELFE. Με αυτόν τον τρόπο το χρέος συνέχιζε να διογκώνεται, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες να αποπληρωθεί.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ