Περίπου 80 σεισμοί μικρού μεγέθους σημειώθηκαν χθες στη Θήβα, στο τελευταίο επεισόδιο της «αλλόκοτης» σεισμικής δραστηριότητας που προκαλεί εκνευρισμό και ενίοτε ανησυχία στους ντόπιους εδώ και μήνες. 

 

Μιλώντας στο LiFO.gr, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι οι περισσότεροι είναι ανεπαίσθητοι μεγέθους 1,5 έως 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και τέσσερις μήνες περίπου.

 

«Δεν είναι συχνό φαινόμενο, είχε συμβεί σε άλλες περιοχές αλλά όχι στην Θήβα», εξηγεί ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας πως με βάση τα δεδομένα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, υπάρχει «πολύ μικρή πιθανότητα να σημειωθεί κάποιος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ».  

 

Όπως λέει, οι κάτοικοι «δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν ετοιμόρροπα σπίτια γιατί με το παραμικρό - και από μόνα τους ακόμα - μπορούν να πέσουν.» 

 

Ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας πως ακόμα και αν σημειωθεί ένας σεισμός 5 ή 5,2 Ρίχτερ, θα είναι «πολύ μικρός σεισμός». 

 

«Έχουν συσσωρευτεί τάσεις στο υπέδαφος και εκτονώνονται, έχουμε πολύ καλή για το πώς διατάσσονται οι σεισμικές εστίες, ποια είναι η γεωμετρία τους, ποιο είναι το ρήγμα κτλ.» 

 

Οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν για την ενημέρωση και την προετοιμασία σε κρίσιμες δομές. «Σήμερα για τρίτη φορά κάναμε εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς, στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας», καταλήγει ο καθηγητής.