Οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο δια χειρός υπουργείου Εσωτερικών

Οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο δια χειρός υπουργείου Εσωτερικών Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου και την οριστική λύση του, μετά την επιβεβαίωση και συμφωνία του από το Δήμο Ζακύνθου και το ΦΟΔΣΑ.

Όπως μεταδίδει το imerazante.gr, σύμφωνα με αυτή και στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης, η αποκομιδή των απορριμάτων ξεκινά την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου με προσωρινή λύση το ΧΥΤΑ στο Σκοπό ώστε η αποφόρτιση του νησιού από τα συσσωρευμένα σκουπίδια αλλά και η επαναφορά της κανονικότητας να γίνει από τις 23 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η διάρκεια του εν λόγω σταδίου θα είναι δύο μήνες.


Από εκεί και πέρα στο δεύτερο στάδιο που επίσης αφορά, στην ενδιάμεση λύση, επιλέχθηκε η θέση Γαλάρο, για την οποία υπάρχει σχετική Περιβαλλοντική άδεια.

Η οριστική λύση, που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο αυτού του Οδικού Χάρτη, θα γίνει στη θέση Λίβας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου


Επαναβεβαιώθηκε και συμφωνήθηκε οριστικά ο Οδικός Χάρτης αφενός για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου και αφετέρου για την οριστική λύση του. Αυτό έγινε μετά από σημερινή επικοινωνία του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τον ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελο Καπετάνιο, τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, Διονύσιο Παναγιωτόπουλο, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά και τον Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, Παναγιώτη Μυλωνά.


Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται ως συνέχεια της από 12/12/2016 σύσκεψης για το θέμα των απορριμμάτων της Ζακύνθου, στην οποία μετείχαν υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου, Ελευθέριος Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς και ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, Παναγιώτης Μυλωνάς.


Η συμφωνία για τον Οδικό Χάρτη την οποία και συνομολόγησαν οι εμπλεκόμενοι για την τήρησή του, προβλέπει τρία στάδια όπως αυτά σταχυολογούνται παρακάτω:

Κατά το αρχικό πρώτο στάδιο, άμεση και προσωρινή λύση αποτελεί ο ΧΥΤΑ στη θέση Σκοπό. Η συλλογή των απορριμμάτων, από το Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ, αρχίζει αύριο Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, με σκοπό την πλήρη αποφόρτιση του νησιού από τα συσσωρευμένα απορρίμματα αλλά και την επαναφορά της κανονικότητας έως τις 23 Δεκεμβρίου 2016, και οπωσδήποτε την πλήρη επαναφορά της κανονικότητας μέχρι την 31η Δεκέμβριου 2016. Η διάρκεια του εν λόγω σταδίου θα είναι δύο μήνες.

Το δεύτερο στάδιο αφορά στην ενδιάμεση λύση, στη θέση Γαλάρο Ζακύνθου, για την οποία υπάρχει σχετική Περιβαλλοντική άδεια. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει δύο φάσεις:


– Κατά την πρώτη φάση, ο ΦΟΔΣΑ θα ολοκληρώσει σχετικό διαγωνισμό για την ενοικίαση εξοπλισμού μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης. Ο ΦΟΔΣΑ θα ενεργήσει άμεσα ώστε να έχει μεταφέρει και εγκαταστήσει οπωσδήποτε εντός του Ιανουαρίου το δεματοποιητή του στην αδειοδοτημένη θέση Γαλάρου, προκειμένου να δεματοποιεί το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την ως άνω μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης. Τα δεμάτια θα μεταφερθούν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της οριστικής λύσης στη θέση Λίβας κατά το τρίτο στάδιο. Η χρηματοδότηση αυτής της φάσης θα γίνει από πόρους του ΦΟΔΣΑ.


-Στη δεύτερη φάση ο ΦΟΔΣΑ θα προετοιμάσει και ολοκληρώσει άμεσα διεθνή διαγωνισμό, για την κανονική ενδιάμεση λύση που θα διαδεχθεί την προσωρινή πρώτη φάση αυτού του σταδίου και θα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης. Το υπόλειμμα της Μονάδας θα μεταφερθεί στο ΧΥΤΥ της οριστικής λύσης του τρίτου σταδίου. Η χρηματοδότηση αυτής της δεύτερης φάσης θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας, η οποία τους έχει διαθέσιμους για τον σκοπό αυτό και η συνολική διάρκεια όλου του δεύτερου σταδίου της ενδιάμεσης λύσης θα είναι από 2 έως 3 έτη. Ο χώρος στο Γαλάρο θα πρέπει, με μέριμνα του ΦΟΔΣΑ, να επανέλθει μετά το πέρας αυτού του σταδίου στην προ της χρήσεως του κατάσταση.

Η οριστική λύση, που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο αυτού του Οδικού Χάρτη, θα γίνει στη θέση Λίβας. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία οριστικών εγκαταστάσεων Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης για τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ, ο οποίος θα υποδέχεται το υπόλειμμα που θα προκύπτει από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης των συμμεικτων Απορριματων Ζακυνθου. Στο ΧΥΤΥ αυτόν, αμέσως μετά τη λειτουργία του, θα μεταφερθούν όλα τα δεμάτια που θα έχουν παραχθεί από την ενδιάμεση λύση της περιοχής Γαλάρου. Η χρηματοδότηση της οριστικής λύσης θα γίνει από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους. Ο ΦΟΔΣΑ ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει ήδη υποβάλει την πρότασή του, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, προς ένταξη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προωθεί «τουρκική μειονότητα» και κέρδισε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές

Ελλάδα / ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προωθεί «τουρκική μειονότητα» και κέρδισε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου πρόεδρος στο κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ -Η συμμαχία με την «μακεδονική εθνική μειονότητα» και η προσπάθεια να περάσουν το πλαφόν του 3% για να εκπροσωπηθούν σε Βουλή και Ευρωβουλή
NEWSROOM
Εργοστάσιο – Κάτω Κηφισιά: Ελικόπτερο στην κατάσβεση για να μην επεκταθεί η φωτιά

Ελλάδα / Εργοστάσιο – Κάτω Κηφισιά: Ελικόπτερο στην κατάσβεση για να μην επεκταθεί η φωτιά

Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται στον ουρανό - Μήνυμα από το 112: «Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Κλείστε πόρτες και παράθυρα» - Κλειστοί δρόμοι στην Κηφισιά - Ανοξείδωτα προϊόντα κατασκεύαζε το εργοστάσιο της εταιρείας Pal
NEWSROOM
Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά έπειτα από έκρηξη - Μήνυμα του 112: «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Ελλάδα / Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά έπειτα από έκρηξη - Μήνυμα του 112: «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

«Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας» αναφέρεται στο έκτακτο μήνυμα από το 112 - Για την κατάσβεση επιχειρεί και ελικόπτερο - Ανησυχία από τον τοξικό καπνό
NEWSROOM