Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης, το μικρότερο χωριό της Ελλάδας: Ένα σπίτι και κανείς κάτοικος λόγω ΔΕΗ

Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης, το μικρότερο χωριό της Ελλάδας: Ένα σπίτι και κανείς κάτοικος λόγω ΔΕΗ Facebook Twitter
kozan.gr
0

Με μόλις ένα σπίτι και -τουλάχιστον προσώρας- κανέναν κάτοικο, η Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης είναι μάλλον το μικρότερο χωριό της Ελλάδας.

Και υπάρχει λόγος γι'αυτό. Πρόκειται για υπό ανέγερση οικισμό, 18 χιλιόμετρα από την παλιά Ποντοκώμη που απαλλοτριώθηκε από τη ΔΕΗ. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η ανέγερση του πρώτου σπιτιού της Νέας Ποντοκώμης, τη στιγμή όμως που στην παλιά εξακολουθούν να μένουν περίπου 600 άνθρωποι - από τους 1.100 που αποτελούσαν τον πληθυσμό του χωριού.

Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης, το μικρότερο χωριό της Ελλάδας: Ένα σπίτι και κανείς κάτοικος λόγω ΔΕΗ Facebook Twitter
Η παλιά Ποντοκώμη μπροστά από τον ΑΗΣ Καρδιάς κατοικείται ακόμα από 600 -από τους συνολικά 1.100- κατοίκους - kozan.gr

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της απαλλοτρίωσης και τέσσερα χρόνια μετά την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους κατοίκους του παλιού χωριού, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Αφενός, βασικές υποδομές όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αποχέτευση, οδοποιία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Αφετέρου και κυρίως η ύπαρξη πυλώνων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ που περνούν μέσα από τα οικόπεδα των δικαιούχων και δεν τους επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Νέα Ποντοκώμη Κοζάνης, το μικρότερο χωριό της Ελλάδας: Ένα σπίτι και κανείς κάτοικος λόγω ΔΕΗ Facebook Twitter
Η ανέγερση του πρώτου σπιτιού της Νέας Ποντοκώμης ολοκληρώνεται, παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια - kozan.gr

«Πρόσφατα εκδόθηκε και η δεύτερη οικοδομική άδεια, ενώ εκκρεμούν άλλες 5 ή 6. Αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα των πυλώνων προκειμένου να αρχίσει να γεννιέται το νέο χωριό», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης, Γιώργος Πηλιανίδης και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από όσους θέλουν να κτίσουν έχουν οικόπεδα κάτω από τους πυλώνες και η πολεοδομία φυσικά δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες αν δεν απομακρυνθούν».

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Νέα Ποντοκώμη θα γίνει, έστω και με λιγότερους κατοίκους και δεν θα ακολουθήσει τα παραδείγματα άλλων μετεγκαταστάσεων που ναυάγησαν με αποτέλεσμα να σβηστούν χωριά από τον χάρτη. Η περιοχή που έχει επιλεχθεί είναι προνομιακή, έχει ωραία θέα και βρίσκεται κοντά στη ΖΕΠ (σ.σ. Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας), όπου επεκτείνεται η πόλη της Κοζάνης. Σε μια δεκαετία ευελπιστώ πως το χωριό θα υπάρχει και θα αποτελεί προέκταση της πόλης», ανέφερε ο κ. Πηλιανίδης.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: 34 φωτιές σε ένα 24ωρο

Ελλάδα / Φωτιές σήμερα: 34 εστίες - Ευχαριστεί πιλότους και πυροσβέστες ο Κικίλιας

Ευχαριστώ θερμά τους πιλότους μας και όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις δύσκολες πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα, γράφει ο υπουργός
NEWSROOM