Ναυάγιο στην Πύλο: «Περίπου 600 άτομα στο σκάφος», λέει ο επικεφαλής της Frontex

Ναυάγιο στην Πύλο: «Περίπου 600 άτομα στο αλιευτικό», λέει ο επικεφαλής της Frontex Facebook Twitter
0

Περίπου 600 άνθρωποι βρίσκονταν στο σκάφος με μετανάστες που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς.

Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί ανθρώπων και έχουν διασωθεί 104 άτομα. Οι έρευνες για διασωθέντες συνεχίζονται, όμως μέχρι στιγμής είναι άκαρπες. Πριν λίγη ώρα συνελήφθησαν εννέα άτομα ως ύποπτοι για διακίνηση μεταναστών. 

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. Την Τρίτη, οι συνάδελφοί μου εντόπισαν το αλιευτικό σκάφος, με το οποίο περίπου 600 άτομα, στοιβαγμένα πιθανότατα από λαθρεμπόρους, κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Αναφέραμε το σκάφος στις τοπικές αρχές, όπως ήταν καθήκον μας. Είναι ασύλληπτα λυπηρό το γεγονός πως βυθίστηκε την Τετάρτη και σημειώθηκε ένα ακόμα τραγικό δυστύχημα. Πέταξα κατευθείαν στην Ελλάδα, για να διευκρινίσω τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορούμε να παράσχουμε περισσότερη προστασία», δήλωσε ο Χανς Λέιτενς στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η διάσωση ζωών είναι κορυφαία προτεραιότητα «ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

«Είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις όποιον έχει ανάγκη. Γιατί οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πάρουν μεγάλα ρίσκα. Και φυσικά προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά απαρατήρητοι», πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Ο Χανς Λέιτενς διαπιστώνει ότι η πίεση στα σύνορα γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη λέγοντας πως «οι αριθμοί μεγαλώνουν, συνολικά 12% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Βλέπουμε όμως μια νέα εστία: την κεντρική Μεσόγειο. Ειδικά σε αυτό το σημείο, που είναι πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα, έχουμε αύξηση των αριθμών κατά 160%».

Αναφερόμενος στις τακτικές των κυκλωμάτων διακινητών, ο Χανς Λέιτενς είπε ότι «παλαιότερα πλήρωναν έως και 2.000 δολάρια για μια θέση σε ένα μεγαλύτερο πλοίο, όπως αυτό που έφτασε στη Λαμπεντούζα με σχετική ασφάλεια. Αλλά πολλοί από τους μετανάστες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτές τις τιμές. Ως εκ τούτου, οι λαθρέμποροι κατασκευάζουν μικρότερες βάρκες, πρόχειρα συγκολλημένες, κάποιες μέσα σε 24 ώρες».

«Σε αυτές επιβιβάζονται 25 με 30 άτομα, πληρώνοντας 400, 500 ευρώ. Οι λαθρέμποροι στέλνουν πολλές βάρκες ταυτόχρονα. Υπάρχει και ανταγωνισμός μεταξύ τους, κάποια σκάφη απειλούνται. Τους λένε: Θα σας ρυμουλκήσουμε στη Λαμπεντούζα, αυτό κοστίζει επιπλέον. Εάν οι μετανάστες δεν πληρώσουν, περικυκλώνονται μέχρι να βυθιστεί το σκάφος. Αυτό κάνει τη διάσωση πιο δύσκολη: αντί να διασωθεί ένα μεγάλο σκάφος, τώρα πρέπει να διασωθούν δέκα μικρά. Αυτή η τακτική των δαικινητών είναι απάνθρωπη και εξαιρετικά επικίνδυνη», πρόσθεσε. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Παύλος τα κατάφερε» - Πέντε χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ελλάδα / «Ο Παύλος τα κατάφερε» - Πέντε χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το τότε πολιτικό κόμμα «Χρυσή Αυγή», ως εγκληματική οργάνωση, ενώ ορισμένα ηγετικά της στελέχη κρίθηκαν ένοχα και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
LIFO NEWSROOM
ΠΑΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΕΚΤΑΦΗ

Ελλάδα / Πάνος Ρούτσι: Η επίσημη θέση της οικογένειας για την άδεια εκταφής του Ντενίς

Η οικογένεια Ρούτσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει γνωστή την αποστασιοποίησή της, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η προγραμματισμένη και χωρίς άδεια εκταφή θα πραγματοποιηθεί
LIFO NEWSROOM
ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Ελλάδα / Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: «Έχετε μέρος να μείνω;» – Οι τελευταίες λέξεις του δράστη που παραμένει άφαντος

Ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα παραμένει άφαντος - Οι μαρτυρίες, τα σενάρια και οι λεπτομέρειες του φονικού που συγκλόνισε τη Μεσσηνία
LIFO NEWSROOM
Πένυ Σκάρου: «Βιάστηκα πριν από τρία χρόνια από έναν άνθρωπο 70 χρονών και έμεινα έγκυος»

Ελλάδα / Πένυ Σκάρου: «Βιάστηκα πριν από τρία χρόνια από έναν άνθρωπο 70 χρονών και έμεινα έγκυος»

«Έκανα την καταγγελία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί θεωρώ ότι το έχει ξανακάνει» - Η συγκλονιστική εξομολόγηση της τραγουδίστριας και πρωταθλήτριας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ στη ξιφασκία με σπάθη
LIFO NEWSROOM