ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το National Geographic στη Χίο - Γυρίζει ντοκιμαντέρ για τον Ρουκετοπόλεμο με κόστος 400.000 ευρώ

Το National Geographic στη Χίο - Γυρίζει ντοκιμαντέρ για τον Ρουκετοπόλεμο με κόστος 400.000 ευρώ Facebook Twitter
0

Το διεθνές δίκτυο National Geographic έχει στείλει συνεργείο στη Χίο καθώς πραγματοποιεί γυρίσματα για το εντυπωσιακό και διεθνώς διάσημο  πασχαλινό έθιμο με τον Ρουκετοπόλεμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το poltischios.gr, από τις αρχές της εβδομάδας, βρίσκεται στη Χίο οργανωμένο συνεργείο του National Geographic, προκειμένου να καταγράψει το έθιμο με υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της παραγωγής, συνολικά από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, το κανάλι υπολογίζει το κόστος των γυρισμάτων σε 400.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Νational Geographic.

Στόχος των γυρισμάτων είναι να προβληθεί ο ρουκετοπόλεμος σε ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε μοναδικά έθιμα ανά τον κόσμο.

Το σενάριο έρχεται να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο ενοριών και της εκρηκτικής κατάστασης έξω από αυτούς.

Για τον σκοπό των γυρισμάτων, έχουν υπογραφεί συμβόλαια με οικογένειες και φορείς του Βροντάδου ενώ οι πρώτες δοκιμαστικές λήψεις θα γίνουν στο Γούβι.

Τα συνεργεία του τηλεοπτικού καναλιού θα συνεχίσουν τα γυρίσματα μέχρι και τη Δευτέρα, δίνοντας βάση και στην επόμενη ημέρα αφού θα γίνει ξεχωριστή αναφορά στα σπίτια που καταγράφονται ζημιές αλλά και στους γεμάτους από ρουκετόξυλα δρόμους.

 

Πώς θα γίνει φέτος ο Ρουκετοπόλεμος

Δύο μόλις ημέρες πριν την πραγματοποίηση του ρουκετοπόλεμου θυμήθηκε ο δήμος Χίου να γνωστοποιήσει τα σημεία από τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες του νησιού και οι φίλοι του εθίμου να παρακολουθήσουν τις ρίψεις των ρουκετών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό μου  ανακοινώθηκε από το γραφείο του αντιδημάρχου κ. Μ. Φαφαλιού το Μ. Σάββατο από τις 20:30 θα υπάρχουν σταθμευμένα δύο λεωφορεία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Βροντάδου όπου και θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο Αίπος για να παρακολουθήσουν το 'έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Όμως φέτος ο Ρουκετοπόλεμος θα γίνει σε ένα αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο, με το 10% των ρουκετών περασμένων ετών, που θα εκτοξευθούν από προκαθορισμένες θέσεις ρίψης και σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα εκτοξευθούν 10.000-12.000 ρουκέτες, ενώ έως το 2015 ξεπερνούσαν τις 100.000. 

Οι αρμόδιες Αρχές, ισορροπούν στη λεπτή γραμμή μεταξύ της τήρησης του νόμου και του εθιμικού δικαίου. Το περασμένο Σάββατο η Αστυνομία κατέσχεσε δεκάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, καλούπια και άλλα σύνεργα κατασκευής σε αποθήκη στον Βροντάδο. Οι υποστηρικτές του εθίμου προσδοκούν ότι θα υπάρξει ανοχή το Μεγάλο Σάββατο, ενώ οι πολέμιοί του ζητούν τήρησης της νομιμότητας.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ