Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο

Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο Facebook Twitter
Τα έσοδα των καταστημάτων διατίθενται για την άμεση, δωρεάν βοήθεια στους τοξικοεξαρτημένους μέσω της συμμετοχής τους στις θεραπευτικές κοινότητες του Ρέτο.
1

Ο σύλλογος «Ρέτο Ελλάς - Πρόκληση της Ελπίδας» είναι μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελή και κοινωνική προσφορά σε περιθωριοποιημένους ανθρώπους, ιδίως τοξικοεξαρτημένους, με σκοπό την επανένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον. Μέσα από τη συλλογή παλιών αντικειμένων, επίπλων και ειδών σπιτιού τούς δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να αναπτυχθούν πνευματικά και κοινωνικά, δουλεύοντας δημιουργικά πάνω στην επισκευή και πώλησή τους. Ουσιαστικά, αυτό που βοηθά είναι η εργασιοθεραπεία.

Στην πράξη, οι εθελοντές θα έρθουν να πάρουν από τον χώρο σας τα αντικείμενα που δεν θέλετε πια –μικρά και μεγάλα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κάθε λογής μικροαντικείμενα χρηστικά ή μη, βιβλία, ρούχα κ.ά.–, θα τα επιδιορθώσουν και θα τα πουλήσουν μέσα από τα καταστήματα της οργάνωσης σε όλη τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο η οργάνωση συγκεντρώνει χρήματα για να μπορεί να λειτουργεί τις στέγες φιλοξενίας που διαθέτει και το πρόγραμμα που κάνει στον δρόμο.


Για την ιστορία, το Reto a la Esperanza δημιουργήθηκε στα τέλη του 1985 στην Καντάμπρια της Ισπανίας από έναν άνθρωπο που ξεκίνησε να προσφέρει βοήθεια στους τοξικοεξαρτημένους της περιοχής και στη συνέχεια άρχισαν να δημιουργούνται κέντρα σε όλη την Ισπανία και αργότερα στη Ρωσία, στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη.

Το 2001 ήρθε στην Ελλάδα μια μικρή ομάδα εθελοντών από την Ισπανία, ενημερώνοντας τα παιδιά στις πιάτσες, έτσι πάρα πολλά κατάφεραν να φύγουν από τους δρόμους, ενώ το 2003 συστάθηκε νόμιμα πλέον το Ρέτο Ελλάς με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου, παρέχοντας άμεσα και δωρεάν υλική, ψυχική και πολιτιστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο.

Σε μια εποχή που τα second-hand αντικείμενα είναι περισσότερο ανάγκη και λιγότερο επιλογή, αλλά και επειδή τα ρετρό και βίντατζ έπιπλα αρέσουν πολύ, δεν υπάρχει καλύτερη οικονομική λύση από αυτά που βρίσκει κανείς στο Ρέτο. 


«Όλα αυτά τα χρόνια από το Ρέτο της χώρας μας έχουν περάσει πάρα πολλά άτομα. Από αυτά, κάποια κατάφεραν να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία, κάποια ακόμα συνεχίζουν την προσπάθεια και κάποια δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Εμείς οι ίδιοι που σου μιλάμε είμαστε πρώην χρήστες και ευχαριστούμε τον Θεό που μας βοήθησε να γίνουμε καλά. Έχουμε απεξαρτηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και προσπαθούμε να βοηθήσουμε κι άλλους ανθρώπους να βγουν από το περιθώριο, τις εξαρτήσεις, τη δυστυχία και την απελπισία και να βρουν ελπίδα και όρεξη για ζωή» λένε ο Λευτέρης και ο Ηλίας, που συνεχίζουν να απασχολούνται στην οργάνωση, παρέχοντας εθελοντική εργασία.

Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο Facebook Twitter
Φωτο του καταστήματος της Θεσσαλονίκης από το blog theflatmarket


Πάντως, υπάρχουν και οι επικριτές του Ρέτο, οι οποίοι κατηγορούν την οργάνωση για τον χριστιανικό της χαρακτήρα. «Πολλοί από τους τρόπους λειτουργίας του Ρέτο έχουν ως πηγή την Αγία Γραφή. Όμως αυτό δεν αναγκάζει κανέναν να πιστέψει ώστε να λάβει βοήθεια. Εμείς απλώς προσπαθούμε να ακολουθούμε τα πράγματα που διδάσκει η Αγία Γραφή: να αγαπάμε τον διπλανό μας, να μην κάνουμε στον άλλον αυτά που δεν θέλουμε να μας κάνει αυτός. Τον τοξικοεξαρτημένο, λοιπόν, θα τον δεχτούμε, ανεξαρτήτως θρησκείας του» λένε.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε βρει χρήματα ή αντικείμενα αξίας και τα έχουμε επιστρέψει και η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι μένουν έκπληκτοι, δεν ξέρουν τι να πουν. Αυτό το κάνουμε χωρίς να περιμένουμε κάποια ανταμοιβή, γιατί θα θέλαμε, σε ανάλογη περίπτωση, να κάνουν και σ' εμάς το ίδιο» εξηγούν.

Πάντως, πρόκειται για ένα «στεγνό» πρόγραμμα (δηλαδή χωρίς χρήση υποκατάστατων ουσιών) που το λειτουργούν πρώην χρήστες και νυν απεξαρτηθέντες. «Η εισαγωγή στο Ρέτο είναι σχεδόν άμεση. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει ένα προσωπικό ραντεβού στον χώρο μας, για να του εξηγήσουμε τον τρόπο λειτουργίας, και κάποιες ιατρικές εξετάσεις που να δείχνουν την κατάσταση της υγείας του. Από τη στιγμή που είναι σύμφωνος, μπορεί να εισαχθεί άμεσα στις εγκαταστάσεις μας και να παραμείνει όσο χρόνο απαιτεί η θεραπεία του» συμπληρώνει ο Ηλίας.


Το δυναμικό του Ρέτο Ελλάς σήμερα αριθμεί περίπου 200 άτομα. Στα καταστήματα της οργάνωσης μπορεί κανείς να βρει καρέκλες από 5 ευρώ, τραπεζαρία αντικέ, αναπαλαιωμένη από τα ίδια τα άτομα του Ρέτο, στα 300 ευρώ. Τα έσοδα των καταστημάτων διατίθενται για την άμεση, δωρεάν βοήθεια στους τοξικοεξαρτημένους μέσω της συμμετοχής τους στις θεραπευτικές κοινότητες του Ρέτο.

Εκτός από τους χώρους φιλοξενίας, τα καταστήματα και τους χώρους του ξυλουργείου, όπου γίνονται οι αναπαλαιώσεις, το Ρέτο διαθέτει και ένα κινητό τροχόσπιτο ως σταθμό ενημέρωσης που πάει στα μέρη όπου συχνάζουν οι άνθρωποι με αυτά τα προβλήματα και μέσω της προσωπικής επικοινωνίας τούς δίνεται η ευκαιρία να θελήσουν να αναζητήσουν μια αλλαγή στη ζωή τους.

Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο Facebook Twitter
Φωτο από το blog theflatmarket


Στις δράσεις της οργάνωσης περιλαμβάνεται και η ενημέρωση και υποστήριξη της οικογένειας των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες, ώστε να βελτιωθεί και να αποκατασταθεί η σχέση τους με το οικογενειακό περιβάλλον, και η οργάνωση προληπτικών ενημερώσεων σε γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΣ, ΤΕΛ και σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά., μέσω εκδηλώσεων με θέατρο, μουσική, τραγούδια και μαρτυρίες ατόμων που έχουν απεξαρτηθεί. Σκοπός είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των εφήβων όσον αφορά το θέμα των ναρκωτικών και των επιπτώσεων της πιθανής εξάρτησης, η πρόληψη από επικίνδυνες συμπεριφορές και η πρόσκληση για καθαρή ζωή.


Σε μια εποχή που τα second-hand αντικείμενα είναι περισσότερο ανάγκη και λιγότερο επιλογή, αλλά και επειδή τα ρετρό και βίντατζ έπιπλα αρέσουν πολύ, δεν υπάρχει καλύτερη οικονομική λύση από αυτά που βρίσκει κανείς στο Ρέτο, διότι αφενός όλα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και αφετέρου μια τέτοια κίνηση δίνει τεράστια βοήθεια σε έναν ακόμη πρώην χρήστη που έχει ανάγκη την εργασία.

Η μεγαλύτερη έκθεση της Ρέτο λειτουργεί στο Κορωπί (Τρικάλων 1, 21ο χλμ. λεωφ. Λαυρίου, 210 6625096) και καλύπτει μια έκταση περίπου 900 τ.μ., όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Δείτε πού βρίσκονται τα υπόλοιπα καταστήματα της Ρέτο Ελλάς εδώ: retohellas.com.

 

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια