ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Lockdown: Τα σχέδια για άνοιγμα σχολείων, εστίασης και λιανεμπορίου

Lockdown: Τα σενάρια για άνοιγμα σχολείων, εστίασης και λιανεμπορίου Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Την Παρασκευή συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με ορίζοντα το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει εισήγηση για ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες και κατά πόσο οι δραστηριότητες έχουν επίπτωση στην πορεία του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής αλλά και την επιδημιολογική εικόνα θα κριθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την σταδιακή χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη κιόλας Δευτέρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. 

Ήδη πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι πλέον στο τραπέζι πέφτει και ο παράγοντας «κόπωση» του πληθυσμού.

Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, να δοθεί αρχικά το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα τηρηθεί ο κανόνας των ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο υπάρχουν σκέψεις να μετατεθεί αντί τις 7 το απόγευμα στις 9 το βράδυ, για τις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033.

Ένα ακόμα σενάριο θέλει στις 29 Μαρτίου να ανοίγει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων.

Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

Στο ίδιο πνεύμα, ενδέχεται να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το click away και το click in shop.

Για τα σχολεία η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμά τους στις αρχές Απριλίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο, εάν πρόκειται να ανοίξουν τμηματικά ανά βαθμίδα ή όχι.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να ακολουθήσει μετά τις 15 του ίδιου μήνα το άνοιγμα της εστίασης αλλά αρχικά μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.

Ελλάδα
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ