Θετικός στο άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τη λήξη του σκληρού lockdown των δύο εβδομάδων, που είναι σε ισχύ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


Σημείωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, όταν θα ξεκινήσει να αντιστρέφεται η τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία αυτή τη στιγμή είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη.

 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς συγκεκριμένα, τόνισε ότι ίσως και να χρειαστεί μία εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα για το άνοιγμα.


Η βασική ανησυχία των ειδικών, όπως είπε, αφορά στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες περιόδους έξω από τα καταστήματα και όχι στο εσωτερικό τους, όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις.

 

«Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», σημείωσε.

 

Από την άλλη, εκτίμησε ότι το ζήτημα των σχολείων είναι πιο περίπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη πολλών ατόμων σε μικρό χώρο.

 

Συνέπεια αυτού είναι να απαιτούνται ακόμη καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Σε ό,τι αφορά στο φετινό Πάσχα, επισήμανε ότι εκτίμησή του είναι πως θα γιορταστεί κανονικά, καθώς σε αυτό το τρίτο κύμα υπήρξε πιο άμεση αντίδραση και οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα, γιατί «και ο ιός κινείται γρήγορα» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

 

Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ότι οι πιέσεις στα νοσοκομεία είναι ηπιότερες σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα.

 

Πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς κρίνεται η 22α Μαρτίου, σύμφωνα με το Mega.

 

Το σχέδιο για τα ψώνια ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις εναλλακτικές του click away και του click inside αλλά τη φυσική παρουσία του καταναλωτή.

 

Προϋπόθεση για αυτό είναι η αποστολή μηνύματος στο 13032. Το μήνυμα καθορίζει τον χρόνο παραμονής στην αγορά για τον κάθε καταναλωτή στις 3 ώρες ενώ θα απορρίπτεται πιθανό δεύτερο μήνυμα.

 

«Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή» είναι η απάντηση, που θα λαμβάνει ο καταναλωτής σε περίπτωση που επιχειρήσει να ξαναστείλει μήνυμα.

 

Παράλληλα, θα επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως. Επίσης, σύμφωνα με το Mega, ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του εντός των ορίων του δήμου του ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι του.

 

Εξαιρέσεις θα γίνουν σε περιπτώσεις όπως είναι οι κοινότητες και οι δήμοι, στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει κατάστημα, που να καλύπτει κάποια ανάγκη σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο.

 

Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία, δήλωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

 

Εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη ενώ για το λιανεμπόριο είπε, μιλώντας στο Mega, πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων.

 

Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

 

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

 

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.

 

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ/Mega

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr