Μία λέμβος με αλλοδαπούς επιχείρησε τις πρωινές ώρες της Τρίτης να εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, συνοδεία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με το Λιμενικό

 

Παράλληλα, το Λιμενικό καταγγέλλει περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του, από τουρκική ακταιωρό, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγόρησε την Τουρκία ότι για μία ακόμη φορά «συμπεριφέρθηκε ως κράτος- πειρατής στο Αιγαίο». 

 

Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το περιστατικό και σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι από αυτό το υλικό «προκύπτουν αναμφίβολα οι εμφανείς προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς, την οποία συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά». 

 

Από το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, όπως και από τα περιπολικά σκάφη του Σώματος, έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τα πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

 

«Η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς», επισημαίνει το Λιμενικό, που συμπληρώνει ότι παράλληλα σημειώθηκε περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του από τουρκική ακταιωρό. 

 

«Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

 

«Κράτος- πειρατής η Τουρκία» 

 

«Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος - πειρατής στο Αιγαίο», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στο περιστατικό. 

 

«Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας», συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης, που πρόσθεσε ότι η «έγκαιρη και ψύχραιμη» αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», κατέληξε στη δήλωσή του.