Λέκκας: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας»- Οι παράγοντες που ευνοούν τη φωτιά

Λέκκας: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας»- Οι παράγοντες που «συμμαχούν» με τη φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί ότι αρκούν λίγα δέντρα που μετατρέπουν μια χαράδρα «σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω», για να δημιουργηθεί το «φαινόμενο της καμινάδας» το οποίο προκάλεσε πολλές αναζωπυρώσεις στις φωτιές που καίνε την Ελλάδα. 

«Για να αναπτυχθεί μια δασική φωτιά πρέπει να υπάρχει κατ' αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες» σημείωσε αρχικά στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας για το φαινόμενο της καμινάδας.

Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν σύμφωνα με τον καθηγητή. «Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή. Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω» επισημαίνει μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο, είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κλιματική κρίση που αναμενόταν από το 2040, «αλλά ήρθε πολύ πιο νωρίς με παράγοντες, όπως τα μηδενικά σχεδόν επίπεδα υγρασίας, ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μείξη αστικού και δασικού ιστού».


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στον λόφο Κουλά στις Σέρρες – Μήνυμα 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους

Ελλάδα / Φωτιά στον λόφο Κουλά στις Σέρρες – Μήνυμα 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά σε δασική έκταση κοντά στην Ακρόπολη Σερρών – Μήνυμα από το 112 προειδοποιεί τους πολίτες να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή
LIFO NEWSROOM
Εύβοια: Παραμένει κολλημένο το φέρι μποτ που έπεσε σε ξέρα στα Στύρα - Τι καταγγέλλουν οι επιβάτες

Ελλάδα / Εύβοια: Παραμένει κολλημένο το φέρι μποτ που έπεσε σε ξέρα στα Στύρα - Τι καταγγέλλουν οι επιβάτες

Οι λιμενικές αρχές διερευνούν τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το σκάφος προσέκρουσε στην ξέρα ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησης και μεταφόρτωσης των οχημάτων
LIFO NEWSROOM
Λουτράκι: Δύο γυναίκες νεκρές και μία τραυματίας σε τροχαίο στη λίμνη Βουλιαγμένης

Ελλάδα / Λουτράκι: Δύο γυναίκες νεκρές και μία τραυματίας σε τροχαίο στη λίμνη Βουλιαγμένης

Το τροχαίο σημειώθηκε όταν η οδηγός του οχήματος κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να εκτραπεί της πορείας του και να ανατραπεί
LIFO NEWSROOM