Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Εκτιμήσεις για μείωση της μετάδοσης έως και 20% το καλοκαίρι

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Εκτιμήσεις για μείωση της μετάδοσης έως και 20% το καλοκαίρι Facebook Twitter
Για το πώς εκτιμάται πως συμπεριφέρεται ο ιός σε συνθήκες ζέστης μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας - EUROKINISSI
0

Για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πώς όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορωνοϊού μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο υπουργείο Υγείας. 

Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορωνοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα, παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, όπως ανέφερε απόψε ο κ. Τσιόδρας. 

Ο ίδιος ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του, χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους.

Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεότερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ