Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε τη μετακίνηση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Πόρου, στον απόηχο της έξαρσης κρουσμάτων στο νησί. 

 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων, ο δήμαρχος του Πόρου Γιάννης Δημητριάδης είχε καταγγείλει πως «δεν γινόταν απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων από κανέναν άλλο, πλην του δήμου», κατηγορώντας ευθέως τοπικό αστυνομικό τμήμα. 

 

«Προσπαθούσα να πείσω την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Πόρου, ενώ από το νησί έχουν ήδη αποχωρήσει σχεδόν όλοι οι επισκέπτες και οι τουρίστες μετά την αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα.

 

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ θέλει τώρα να εξακριβώσει κατά πόσο οι έλεγχοι που γίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν επαρκείς και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαδικασία απομάκρυνσης του διοικητή του Α/Τ έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ ο ίδιος έχει υποβάλει ένσταση κατά της μετακίνησής του.

 

Κορωνοϊός στον Πόρο: Μετακινείται ο διοικητής του Α/Τ - Καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους

 

Κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα μεταβαίνει με εντολή του αρχηγείου στον Πόρο, για τον συντονισμό και την εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων, με τα τοπικά κρούσματα να αγγίζουν ήδη τα τριάντα. 

 

«Κάναμε πολλά τεστ, αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά για το νησί μας και μια άλλη διαφορά σε σχέση με άλλα μέρη είναι ότι εδώ δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων, εκτός από το δήμο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την Αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα» σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» ο δήμαρχος Δημητριάδης, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

 

Κατά τον ίδιο, η αστυνομία «δεν προσπαθούσε καθόλου, δηλαδή ήταν εντυπωσιακό το πόσο πολύ ήταν απούσα η κάθε διαδικασία ελέγχου».

 

Άδειασε ο Πόρος

 

Ελάχιστοι τουρίστες απέμειναν να κυκλοφορούν στους δρόμους του Πόρου, που μοιάζει σαν να ερήμωσε μετά τα έκτακτα μέτρα με αφορμή την τοπική έξαρση κρουσμάτων. «Έχουμε αποχωρήσεις επισκεπτών και ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει του δεκαπενταύγουστου», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πόρου, Δημήτρης Συξέρης.

 

Τίποτα στο νησί δεν θύμιζε βραδιά καλοκαιριού χθες, μετά τις 23:00 καθώς καφέ, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν, με ελάχιστους τουρίστες και ντόπιους να κυκλοφορούν στους δρόμους, φορώντας μάσκες, ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία πραγματοποιούσε εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσει την πιστή τήρηση των μέτρων.

 

Κορωνοϊός στον Πόρο: Μετακινείται ο διοικητής του Α/Τ - Καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους

 

Το απόγευμα της Παρασκευής, κάτοικοι και επισκέπτες του Πόρου έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, το οποίο τους ενημέρωνε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 στο νησί και τους κάλεσε να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

 

Τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν χθες, Παρασκευή σε ισχύ και θα συνεχιστούν και τις 17 Αυγούστου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

 

Στο νησί εγκαταστάθηκαν επίσης κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.