Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 150 κρούσματα και δύο θάνατοι σε 24 ώρες

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 150 κρούσματα και δύο θάνατοι σε 24 ώρες Facebook Twitter
0

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 150 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Εξ αυτών, 1.692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα, 23 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Από αυτούς, 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας, 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στο ίδιο διάστημα, δύο ακόμα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 230. Οι 81 (35.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

 

Αναλυτικά εντοπίστηκαν:

- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

Στην πρωινή σύσκεψη για τον κορωνοϊό, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Νέα μέτρα από σήμερα

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η δέσμη νέων μέτρων για τον κορωνοϊό που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε 16 περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο (βλ. αναλυτική λίστα παρακάτω), επιβάλλεται από υποχρεωτικό όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, και απαγόρευση λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας αφορά, μεταξύ άλλων, και στην Περιφέρεια Αττικής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.

Όσο για την Πάρο και την Αντίπαρο, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, κατά το μοντέλο μέτρων που επιβλήθηκε και στον Πόρο, έως τις 24 Αυγούστου. Σε αυτά τα δύο νησιά, απαγορεύεται οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των 9 ατόμων, ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέπονται το πολύ 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας. Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού - τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτικός ο προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε όλους όσοι επιστρέφουν από άδειες και εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Υποχρεωτική γίνεται και η χρήση μάσκας σε στρατόπεδα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μεταναστών.

Αναλυτικά οι περιοχές για τις οποίες τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Υποχρεωτικός μοριακός έλεγχος στα σύνορα

Από σήμερα, για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.


Ταυτόχρονα, καθίσταται υποχρεωτική και η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ