Κορωνοϊός: Παράταση στα μέτρα για μία εβδομάδα - Τι ισχύει

Κορωνοϊός: Παράταση στα μέτρα για μία εβδομάδα- Τι ισχύει Facebook Twitter
0

Παρατείνονται και για την τρέχουσα εβδομάδα τα μέτρα που ήταν σε ισχύ για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Η απόφαση που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ- για τους περιορισμούς που παραμένουν σε ισχύ έως τις 06:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας (24/1)- προβλέπουν ότι η εστίαση παραμένει χωρίς μουσική. 

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, ενώ επιτρέπονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι, μεταξύ των άλλων μέτρων που παραμένουν σε ισχύ για αυτό τον κλάδο. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους της εστίασης επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, ή με αρνητικό self test για τους ανήλικους 4-17 ετών. Για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού PCR/ rapid test. Και σε αυτή την περίπτωση οι ανήλικοι μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού self test.   

Επίσης, στα γήπεδα παραμένει σε ισχύ το μέτρο για το 10% της πληρότητας των εξεδρών, με ανώτατο αριθμό θεατών τους 1.000. 

Χθες, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων, τα μέτρα θα χαλαρώσουν αρκετά γρήγορα. 

«Η βούληση είναι, γενικώς, αν συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονικότητα», δήλωσε στο Open ο Θάνος Πλεύρης. «Αν συνεχιστεί αυτή η μείωση αρκετά γρήγορα θα αρθούν τα μέτρα ή τουλάχιστον θα χαλαρώσουν», συμπλήρωσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά η διπλής μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη). 

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της αγοράς, παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί που ήδη εφαρμόζονταν. Στα καταστήματα- συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών χωριών και τα shops in a shop- οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Τα παιδιά 4-17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. 

Παράλληλα, διατηρείται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα, εφόσον η πώληση αφορά σε περισσότερα από δύο τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη. 

Τέλος, αναφορικά με το ωράριο, στην Περιφέρεια Αττικής- πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων- στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών και Τρικκαίων, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, η έναρξη λειτουργίας ορίζεται στις 10 το πρωί και με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 9 το βράδυ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ