Δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα, πλέον χορηγούνται τρία διαφορετικά εμβόλια τα οποία αποδεικνύονται αποτελεσματικά, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ. Μαρία Θεοδωρίδου. 

 

«Η αξιολόγηση των ευρημάτων εξελίσσεται παράλληλα και καθημερινά αποδεικνύεται πως τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες είναι εξίσου ή και καλύτερα από αυτά των κλινικών μελετών», τόνισε η Δρ. Θεοδωρίδου.

 

 Τα στοιχεία που επικαλέστηκε είναι:

-Η ασφάλεια, καθώς δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια

-Η αποτελεσματικότητα: Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη της σοβαρής νόσου, η αποφυγή εισαγωγής στα νοσοκομεία, η πρόληψη των θανάτων που προσεγγίζει το 100%, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα. 

-Η μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης που περιορίζει τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον. 

 

«Και τα τρία εμβόλια, και της Pfizer, και της Astrazeneca και της Moderna είναι αποτελεσματικά και απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη» και συμβάλλουν στο επίπεδο του ιικού φορτίου στο περιβάλλον.  

 

Τα τρία εμβόλια έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι με το mRNA επιτυγχάνονται υψηλότατα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων πριν καν την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Πιθανή επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος αποτελεί θέμα της βιβλιογραφίας. 

 

«Καμία δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά, ακόμα και αν κάποιος καθυστερήσει να λάβει τη δεύτερη δόση» πρόσθεσε, λέγοντας ότι ορισμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να νοσήσουν, αλλά αυτό δε μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό ακόμα και αυτών που έχουν νοσήσει, καθώς έτσι προστατεύουν από τη διασπορά του ιού.

 

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε πρόσφατες έρευνες που έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο πλάνο των εμβολιασμών. 

 

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται  και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που έχει αναπτυχθεί με τη μέθοδο ανασυνδυασμένου ιικού φορέα, του αδενοϊού 26.  Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου και η αποτελεσματικότητα του είναι συγκρίσιμη μεταξύ των ΗΠΑ και της Νοτίου Αφρικής. Παράλληλα θεωρείται πιο εύχρηστο γιατί είναι μονοδοσικό. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr