Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί: Γιατί ανησυχεί το άγνωστο στέλεχος της Ουγκάντα

Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί: Γιατί ανησυχεί το άγνωστο στέλεχος της Ουγκάντα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τον έντονο προβληματισμό του για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουγκάντα και ανιχνεύθηκε  πλέον και στη χώρα μας, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Ο καθηγητής, έκανε λόγο για πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αντίστοιχη με αυτήν του στελέχους από τη Νότια Αγγλία και κυρίως για το γεγονός ότι το στέλεχος από την Ουγκάντα βρίσκεται σε διαφορετικό γενετικό κλάδο από αυτόν που βρίσκεται όλες οι υπόλοιπες γνωστές και επικίνδυνες μεταλλάξεις (της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνιας), με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει άγνοια στην επιστημονική κοινότητα, για το πώς θα συμπεριφερθεί καθώς και για τις συνέπειες που θα προκαλέσει.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο «Έθνος» o κ. Τριανταφυλλίδης, όλες οι μέχρι στιγμής μεταλλάξεις του κορωνοϊού  βρίσκονται στη γενετική γραμμή Β΄ του ιού, ενώ αυτή της Ουγκάντας βρίσκεται στη γενετική γραμμή Α΄. «Αυτό σημαίνει ότι στην επιστημονική κοινότητα σήμερα υπάρχει άγνοια για τη βιολογική σημασία του συγκεκριμένου στελέχους και αυτό είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία. Δεν ξέρουμε ακόμα, για παράδειγμα, αν το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη θνητότητα. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσεκτική παρακολούθηση αυτής της παραλλαγής, ώστε να δούμε τις συνέπειές της», δήλωσε.

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, είναι δεδομένο ότι το στέλεχος του κορωνοϊού από την Ουγκάντα παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη από αυτή του αρχικού στελέχους που εντοπίστηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο στην Κίνα.

«Και η υψηλή μεταδοτικότητά του είναι γεγονός που μου προκαλεί ανησυχία για τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Η μεταδοτικότητά του είναι αντίστοιχη με το στέλεχος που εντοπίστηκε στη Νότια Αγγλία, δηλαδή κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν. Είναι ανησυχητικό ότι στην πρωτεύουσας της Ουγκάντας μέσα σε μόλις 4-5 μήνες το συγκεκριμένο στέλεχος παρουσιάζει συχνότητα κατά 61%. Η εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής με αυξημένη μεταδοτικότητα ή και μολυσματικότητα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας και τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος νέες παραλλαγές να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», ανέφερε στο «Έθνος».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ