Καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για την υπεξαίρεση

Καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για την υπεξαίρεση Facebook Twitter
Ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», Δημήτρης Φουρλεμάδης (αριστερά) σε κοπή πίτας το 2006. Eurokinissi/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
9

Ποινή κάθειρξης 16 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, πριν από περίπου 12 χρόνια.

Επίσης, το δικαστήριο καταδίκασε σε 10ετη κάθειρξη με αναστολή την κατά τη δικογραφία πρώην οικονομική διευθύντρια της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσια, καθώς οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Ο κ. Φουρλεμάδης αθωώθηκε από τη μία πράξη της απιστίας που αφορούσε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Στον πρώην διευθυνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, γεγονός που απομάκρυνε το ενδεχόμενο επιβολής ισόβιας κάθειρξης.

Οι δικαστές δέχθηκαν το αίτημα του κ. Φουρλεμάδη για αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

Το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον κ. Φουρλεμάδη και 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη.

Η φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του κ. Φουρλεμάδη, ενώ της αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά με αυτά του συγκατηγορουμένου της.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κατηγορούνταν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσό 5,1 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ. Επίσης, ποσό 450.000 ευρώ που αφορούσε πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 έως το 2007.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι αυτά τα χρήματα, σύμφωνα και με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες, όπως μιθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» συνολικό ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ, οφειλή για την οποία έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οοργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι δύο πρωτόδικα καταδικασθέντες, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο κ. Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Βέβαια να τονίσουμε ότι την αναστολή την πήρε μέχρι να εκδικαστεί η έφεση του. Αν στο εφετείο δεν κριθεί αθώος κι επειδή είναι ποινή κάθειρξης, κι όχι φυλάκισης, θα πάει υποχρεωτικά φυλακή (εκτός αν αθωωθεί από το εφετείο ή καταδικαστεί μέχρι 5 χρόνια κάθειρξης οπότε τότε μπορεί να την εξαγοράσει)
Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε; Ο άνθρωπος φοράει κοστούμι, γραβάτα, είναι περιτριγυρισμένος από υψηλόβαθμος κληρικούς και έφαγε πάρα πολλά λεφτά. Αρα, αναστολή : άνθρωπος του καλού κόσμου να μπει φυλακή και να συναναστρέφεται αποβράσματα; Ούτε ο Θεός δεν το θέλει τέτοιο πράγμα...Αντίθετα, αν πρόκειται για τσαντάκια (λεία 50-150 ευρώ+ κινητό + κραγιόν), με μηχανάκι, μπουφάν, τζιν και πήρσινγκ, λογικό δεν είναι να τον στείλεις να σαπίσει στην φυλακή;
Καταχράσαι 6 εκατομμύρια ευρώ του Δημοσίου και βγαίνεις έξω με αναστολή και πρόστιμο... 5000 ευρώ! Δουλεύεις σα το σκύλο 12 ώρες τη μέρα και βγάζεις τίμια 50000 ευρώ το χρόνο και το Δημόσιο σου παίρνει τα 37000. Τι δεν καταλαβαίνεις;;;
Δεν καταλαβαίνω - και άλλοι φαντάζομαι - τον συσχετισμό που κάνετε.Αυτή είναι απόφαση του ΠΟΙΝΙΚΟΥ Δικαστηρίου, για αυτό επιβάλλεται ποσό αποζημίωσης μόνο 5000 €.Υποτίθεται ότι πρέπει να έχει κατατεθεί αγωγή στα Αστικά Δικαστήρια για τις όποιες ζημίες υπέστη το Δημόσιο.Ας ενημερώσει όποιος ξέρει κάτι σχετικό με την υπόθεση ή ας με διορθώσει αν κάνω λάθος.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ