Καιρός: Η Αττική στο επίκεντρο κακοκαιρίας - Ισχυρές βροχές Τετάρτη και Πέμπτη

Καιρός: Η Αττική στο επίκεντρο κακοκαιρίας - Ισχυρές βροχές Τετάρτη και Πέμπτη Facebook Twitter
Καιρός: Η Αττική στο επίκεντρο της κακοκαιρίας - Ισχυρές βροχές Τετάρτη και Πέμπτη (Eurokinissi)
0

Η Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος, με ανάρτησή του στο facebook, προειδοποιεί για σημαντική επιδείνωση, που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη. Κύρια χαρακτηριστικά της οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα κατά τόπους.

Όπως αναφέρει δε, «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα, σημαντικά ύψη βροχής αναμένεται να πέσουν και στο νομό Αττικής τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης που ίσως σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπεράσουν και τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές κοντά στους 20 με 30 τόνους ανά στρέμμα σε διάστημα τριώρου, συνοδεύονται συνήθως και από πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Αττικής μιας και με τις υπάρχουσες δομές δύσκολα εκτονώνεται αυτός ο όγκος νερού».

Αναλύοντας τις συνθήκες και την επικείμενη κακοκαιρία ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η ύφεση που αναμένεται να μας επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας θα αρχίσει να οδηγείται προς το στάδιο της σύσφιξης καθώς αυτή θα μετατοπίζεται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Όταν λέμε ύφεση εννοούμε ένα βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από θερμό και ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας. Το θερμό μέτωπο προηγείται του ψυχρού. Το ψυχρό μέτωπο καθώς κινείται γρηγορότερα από το θερμό (περίπου 2 φορές πιο γρήγορα), συναντάει το θερμό οπότε και ξεκινάει το στάδιο της σύσφιξης.

Η ψυχρή και η θερμή μάζα θα συγκρουστούν πάνω από την Αττική

 

Η παραπάνω εξέλιξη, συνεχίζει ο μετεωρολόγος, θα οδηγήσει στην σύγκρουση της θερμής και της ψυχρής αέριας μάζας πάνω από την Αττική δημιουργώντας συνθήκες έντονης αστάθειας. Έτσι λοιπόν αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, μεγάλος όγκος νερού θα πέσει στο νομό Αττικής που πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα από όλους μας, τονίζει ο κ. Μανουσάκης επισημαίνοντας πως «ελέγχουμε φρεάτια και υδρορροές και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας».

Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να...

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ