Η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση με Σκουρλέτη για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση με Σκουρλέτη για τις αλλαγές στον Καλλικράτη Facebook Twitter
0

Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγή του «Καλλικράτη» και προς ποια κατεύθυνση, ζητά η ΚΕΔΕ.

 

Τη σχετική απόφαση έλαβε, ομόφωνα, στη σημερινή, πρώτη για το 2017, συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Παράλληλα, τόσο η ηγεσία της ΚΕΔΕ, όσο και άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτήν, κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί και επικυρώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριό της. Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει η ΚΕΔΕ θα επαναξιολογήσει τη συμμετοχή της στις επιτροπές διαλόγου, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

 

Στην εισήγησή του, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε απαξιωτική τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση έναντι των δήμων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον αποκλεισμό της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία, αντίθετα, εκπροσωπείται με δύο μέλη η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Επίσης, επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016.

 

Από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο επικεφαλής του, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει, μετά από τόσους μήνες που άνοιξε το θέμα αλλαγής του «Καλλικράτη», τις θέσεις της και στις επιτροπές του υπουργείου διατυπώνονται προτάσεις απλώς από υπηρεσιακούς παράγοντες. Πρότεινε, δε, να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» με πρώτα τα θεσμικά, οικονομικά θέματα κ.ά, και στο τέλος τη συζήτηση για αλλαγή του νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ζήτησε να εμμείνει η ΚΕΔΕ στις σχετικές αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν λάθος να αποχωρήσει από τον διάλογο.

 

Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρης Μπίρμπας, σημείωσε ότι δεν νοείται ως μεταρρύθμιση μόνο η αλλαγή του εκλογικού νόμου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη σύμφωνη γνώμη του για τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ενώ υπενθύμισε ότι ήταν η ίδια η ΚΕΔΕ που είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για διάλογο.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ