ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γώγος: Υπήρξε χαλάρωση στους ελέγχους στα πλοία- Ίσως γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test στην επιστροφή

Γώγος: Υπήρξε χαλάρωση στους ελέγχους στα πλοία- Ίσως γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test στην επιστροφή Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος

Όταν ρωτήθηκε για νησιά που αρχίζουν να «κοκκινίζουν», ο καθηγητής έκανε λόγο για χαλάρωση των ελέγχων στα πλοία, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test στην επιστροφή. 

«Σε πρώτο βαθμό πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ, να είναι εκτεταμένα και στοχευμένα κατά περιοχή, για να μην παρθούν οριζόντια αλλά τοπικά μέτρα», είπε αρχικά ο κ. Γώγος. 

«Και κυρίως να υπάρχει επιτήρηση. Πρέπει αυτοί που μπαίνουν στα καράβια να ελέγχονται, υπήρξε μια χαλάρωση σε αυτό», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ που απαιτούνται στα πλοία. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το Λιμενικό αναλαμβάνει τους ελέγχους κατά την επιβίβαση στα πλοία

«Να ελέγχονται και αυτοί που επιστρέφουν», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι τα rapid test. Ερωτηθείς αν τα τεστ πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά ή να υπάρχει σύσταση για αυτά, ο κ. Γώγος απάντησε: 

«Αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του φορτίου. Αν συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα στα τεστ». 

Αυτό, εξήγησε, είναι απαραίτητο προκειμένου να μην υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης σε σπίτια και χώρους εργασίας. «Έχουμε προβλήματα ενδοοικογενειακής μετάδοσης, πέρα από τις συναθροίσεις και τα μπαρ. Εκεί είναι το πρόβλημα», τόνισε. 

«Καμπανάκι» για την εκπαίδευση 

Παράλληλα ο Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι, είτε καθηγητές, είτε μαθητές. 

«Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη διασπορά στις νεαρές ηλικίες. Αυτές οι ηλικίες είτε θα κολλήσουν και θα κάνουν ανοσία, είτε θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν τον ιό για μεγάλο διάστημα. Οπότε, θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, θα αρχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και θα έχουμε το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε. 

Σε ερώτηση αν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους, απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα υπήρχαν μαθητές ή φοιτητές δύο ταχυτήτων. «Πρέπει να πειστεί η εκπαιδευτική κοινότητα για τον εμβολιασμό και προς το τέλος του μήνα να δούμε πού πηγαίνουμε», πρόσθεσε. 

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, για τους οποίους ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα ότι είναι μια ασφαλής διαδικασία και για αυτές τις ηλικίες. 

«Ένας κολλάει 7» 

Αναφερόμενος στη διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι το νέο στέλεχος έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το αρχικό. 

«Έχουμε δηλαδή ένα R0 που είναι κοντά στο 7, εξαιρετικά ψηλό νούμερο. Που σημαίνει ότι ένας κολλάει επτά ανθρώπους αν δεν ληφθούν τα μέτρα να περιορίσουμε το Rt. Αυτή τη στιγμή έχει ξεφύγει το Rt, έχει πάει πάνω από το 1, που όταν συμβαίνει αυτό τα πράγματα δυσκολεύουν, η επιδημία πολλαπλασιάζεται», προειδοποίησε. 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις προβλέψεις ότι τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 10-15.000 τον Αύγουστο, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τα τεστ. 

«Αν αυτή τη στιγμή κάνουμε πάνω από 50-60.000 τεστ, θα δούμε ότι μπορεί τα κρούσματα να είναι ήδη πάνω από 3.000. Και θα είναι», συνέχισε. 

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο δείκτης θετικότητας. Τώρα είναι περίπου στο 3, μπορεί να φτάσουμε στο 5, 6, 7 που ήμασταν στη δύσκολη περίοδο. Μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα γιατί έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα και ανεμβολίαστους ανθρώπους που κυκλοφορούν», συμπλήρωσε.  
 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM