ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Αττική: Παρακολουθούμε με προβληματισμό το φαινόμενο

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Αττική: Παρακολουθούμε με προβληματισμό φαινόμενο Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Στον σεισμό των 3,8 ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Αττική, στην περιοχή της Λαυρεωτικής, αναφέρθηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι με τον εν λόγω σεισμό στην Αττική επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε περάσει μία κόκκινη γραμμή κινδύνου ακόμα».

Παράλληλα, σημείωσε πως αν και δεν προκύπτει κάτι ανησυχητικό από το ιστορικό της περιοχής στους σεισμούς, αυτό δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο και έθεσε ως παράδειγμα τον ισχυρό σεισμό της Πάρνηθας το 1999, για τον οποίο σημείωσε πως οι σεισμολόγοι θεωρούσαν πως το ρήγμα ήταν ανενεργό.

Αναλυτικά, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στην Αττική, στις 06:33 το πρωί, δήλωσε πως «παρακολουθούμε το φαινόμενο με ιδιαίτερο προβληματισμό για τον λόγο ότι τα 3,8 ρίχτερ είναι η κορύφωση μιας σεισμικής ακολουθίας, η οποία ξεκίνησε στην ίδια περιοχή με μικρότερα μεγέθη στις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή είναι πάνω από δύο εβδομάδες, σχεδόν 20 μέρες».

«Το ιστορικό μιας περιοχής σε σεισμούς δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο»

Όπως επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας, «αρχικά είχαμε μικρά μεγέθη, πήγαμε στο 3,2, πριν μια βδομάδα είχαμε 3,7 και σήμερα το ξημέρωμα είχαμε 3,8. Δεν έχουμε περάσει μία κόκκινη γραμμή κινδύνου ακόμα, αυτό είναι σαφές. Όμως από την άλλη μεριά, νομίζω ότι πρέπει να το παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή».

Παράλληλα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως από το ιστορικό της περιοχής δεν προκύπτει ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά επισήμανε ότι «το ιστορικό μιας περιοχής δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Πάρνηθα το 1999. Όλοι νόμιζαν ότι ήταν ένα ανενεργό ρήγμα, αλλά μας αιφνιδίασε, υπάρχουν λοιπόν και οι εκπλήξεις», σημείωσε. 

«Εκείνο όμως που λέω είναι ότι δεν έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή κινδύνου έτσι όπως εξελίσσεται. Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε κάποια πρώτα επιστημονικά μέτρα. Να τοποθετηθούν δηλαδή περισσότερα όργανα στην περιοχή, όπως φορητοί σεισμογράφοι.

Αυτό είναι εύκολο να γίνει, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ανιχνευσιμότητα των σεισμών, δηλαδή να καταγράφουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και τους μικρότερους σεισμούς, η μελέτη των οποίων είναι πάρα πολύ χρήσιμη για να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα πορευτούμε», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM