Euronews: 12 χώρες - και η Ελλάδα - ζητούν από την Κομισιόν να αναστείλει τις αποζημιώσεις για ακυρωμένες πτήσεις

Euronews: 12 χώρες - και η Ελλάδα - ζητούν από την Κομισιόν να αναστείλει τις αποζημιώσεις για ακυρωμένες πτήσεις Facebook Twitter
0

Δώδεκα κράτη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα καλέσουν σήμερα τις Βρυξέλλες να αναστείλουν προσωρινά έναν ευρωπαϊκό νόμο χορήγησης επιστροφών - αποζημιώσεων για ακυρωμένες πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρίες, μεταδίδει το Euronews.

Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ηγούνται της πρότασης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών μεταφορών.

Οι άλλες χώρες που στηρίζουν το αίτημα, είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Πορτογαλία.

Η πρόταση - η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις - έρχεται εν μέσω της οργής επιβατών που είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημία κορωνοϊού, αλλά τους προσφέρθηκαν μόνο κουπόνια ως αποζημίωση.

Σε κοινή δήλωση, 12 κράτη μέλη, ζητούν από την Κομισιόν να τροποποιήσει τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών για να επιτρέψει την προσωρινή έκδοση κουπονιών, ώστε να καταστεί βιώσιμος ο κλάδος πέρα από την κρίση.

To έγγραφο που δημοσιεύει ο ανταποκριτής του Euronews:

Euronews: 12 χώρες - και η Ελλάδα - ζητούν από την Κομισιόν να αναστείλει τις αποζημιώσεις για ακυρωμένες πτήσεις Facebook Twitter

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι επιβάτες πρέπει να λάβουν επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης. Αλλά, υπάρχει πίεση για προσωρινή αναστολή αυτού του νόμου της ΕΕ για να δοθεί ζωτικής σημασίας χρόνος στις στις αεροπορικές εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία.

Ωστόσο, η επίτροπος μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean, δήλωσε στο Euronews ότι πίστευε ότι μια τέτοια κίνηση ήταν κακή ιδέα. «Δεν είναι επιλογή κατά τη γνώμη μου», είπε. «Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Νομίζω ότι οι εταιρείες πρέπει να ξοδέψουν την ενέργεια και τη σκέψη τους ώστε να κάνουν τα κουπόνια πιο ελκυστικά εάν θέλουν να χρησιμοποιούν κυρίως αυτό το μέσο, αλλά να επιτρέπουν στους επιβάτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αποζημίωση».

Η Air France-KLM συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που δεν προσφέρουν επιστροφές χρημάτων στους επιβάτες - παρά τη λήψη 11 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γαλλική και ολλανδική κυβέρνηση. Η KLM δήλωσε στο Euronews ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις έκτακτες περιστάσεις μιας πανδημίας.

«Κανένα κείμενο δεν προέβλεπε την απαγόρευση και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η KLM πιστεύει ότι η έκδοση κουπονιών αποτελεί μια δίκαιη λύση για μια εύλογη ισορροπία μεταξύ της προστασίας των επιβατών και της επιχειρησιακής πραγματικότητας  που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε αεροπορική εταιρεία».

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η BEUC, δήλωσε ότι οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να είναι αυτοί που θα διασώσουν τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών και λέει πως η πανδημία θέτει τους καταναλωτές σε τεράστια οικονομική πίεση. Η γενική διευθύντρια της BEUC, Monique Goyens τονίζει πως «Το δικαίωμά τους για αποζημίωση για ακυρωμένα ταξίδια είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Ωστόσο, έχουμε δει αμέτρητα παραδείγματα αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών εταιρειών που υπονομεύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών προσπαθώντας να ωθήσουν τους ανθρώπους να δεχτούν κουπόνια.

«Χρειαζόμαστε λύσεις που προστατεύουν τόσο τον ταξιδιωτικό κλάδο όσο και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Η απουσία τους σημαίνει πως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον ταξιδιωτικό κλάδο θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελλάδα / ΟΣΕ: Αναστέλλεται η λειτουργία του Οδοντωτού - Τι ισχύει για όσους έχουν εκδώσει εισιτήρια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν σε τμήματα της τουριστικής διαδρομής έντονα φυσικά φαινόμενα που οδηγούν σε κατολισθήσεις μεγάλων και επικίνδυνων βράχων προς τις σιδηροτροχιές από τη γύρω δασική έκταση του όρους Χελμού
THE LIFO TEAM
Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Ελλάδα / Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Οι νόμοι μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι κοινωνικές στάσεις όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι στην Ελλάδα το 40% των ανδρών θεωρεί την ομοφυλοφιλία ηθικά απαράδεκτη, έναντι 20% των γυναικών.
THE LIFO TEAM
ΕΟΔΥ ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελλάδα / ΕΟΔΥ: Ορίστηκε νέο Επιστημονικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ένα επεισόδιο ανάμεσα στον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, και μια υπάλληλο του Οργανισμού, φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραίτηση του Συμβουλίου
THE LIFO TEAM