«Επιχείρηση Hook»: Ελληνική και γερμανική αστυνομία εξάρθρωσαν σπείρα διακίνησης μεταναστών

«Επιχείρηση Hook»: Ελληνική και γερμανική αστυνομία εξάρθρωσαν συμμορία διακίνησης ανθρώπων Facebook Twitter
Eurokinissi/Φωτογραφία Αρχείου
0

Η Ομοσπονδιακή και η Ελληνική Αστυνομία, κατάφεραν να εξαρθρώσουν σε κοινή επιχείρηση συμμορία διακίνησης ανθρώπων, αναφέρει η εφημερίδα BILD στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Περιγράφει δε την επιχείρηση των αρχών ως «Επιχείρηση Hook».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις Σύροι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 27-44 ετών, οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, ερευνώνται ως ύποπτοι για «παράνομη και κατ' επάγγελμα διακίνηση αλλοδαπών».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι την 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε πολλές κατοικίες στη Γερμανία και στην Ελλάδα και, σύμφωνα με την BILD, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε ένα άτομο.

Στη Γερμανία αντίστοιχα, εκτελέστηκαν τέσσερα εντάλματα έρευνας, τρία στην πόλη Χάλε αν ντερ Ζάαλε στη Σαξονία και ένα στο Μίντεν της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κάποια σύλληψη.

Οι ύποπτοι φέρεται να μετέφεραν παράνομα και έναντι αμοιβής ανθρώπους από την Ελλάδα στη Γερμανία με εμπορικές πτήσεις αλλά και ακτοπλοϊκά, μέσω άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στην Χάλε αν ντερ Ζάαλε.

Σύμφωνα με την Europol, η οποία βοήθησε στον συντονισμό της επιχείρησης, η συμμορία δρα από το 2020, ζητώντας από 2500 έως και 4500 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφερε λαθραία από την Ελλάδα προς τη δυτική Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ, η συμμορία μετέφερε κυρίως ανήλικους μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως παιδιά ή συγγενείς της ύποπτης γυναίκας στη Γερμανία.

Η συμμορία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χρησιμοποιούσε είτε αληθινά διαβατήρια άλλων ανθρώπων και σε κάποιες περιπτώσεις των παιδιών των υπόπτων είτε αγορασμένα ή κλεμμένα γνήσια έγγραφα μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία.

Οι μετανάστες που θα μεταφέρονταν από τη συμμορία προετοιμάζονταν κατάλληλα, έχοντας π.χ. παρόμοιο χτένισμα προκειμένου να μοιάζουν με τα πρόσωπα των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιούσαν.

Σύμφωνα δε, με τον αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ, η γυναίκα συνόδευε στη Γερμανία τους μετανάστες και έπειτα τα έγγραφα στέλνονταν στην Ελλάδα για την επόμενη «επιχείρηση».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, οι διαδρομές των διακινητών ήταν είτε από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης είτε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηγουμενίτσας - Ιταλίας. Στη συνέχεια, οι μετανάστες μεταφέρονταν οδικώς κυρίως στο Βερολίνο και στο Ντίσελντορφ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Αθήνα, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος εξασφάλιζε στους μετανάστες κατάλυμα πριν ξεκινήσουν το παράνομο ταξίδι προς τη Γερμανία,.

Συχνά φρόντιζε και για τα παράνομα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Όπως αναφέρει η BILD, η Ελληνική Αστυνομία αξιοποίησε τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί προκειμένου να συνδέσει με την εγκληματική συμμορία τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις παράνομης διακίνησης επτά ανηλίκων και πέντε ενηλίκων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία.

Ο άνδρας που συνελήφθη στην Ελλάδα κατηγορείται για συνέργεια σε παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων και πλαστογραφία.

Ακόμη πέντε αλλοδαποί είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση. Δύο από αυτούς μένουν στη Γερμανία. Σε βάρος ενός ατόμου έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη συμμορία των διακινητών.

Πώς έφτασαν οι αρχές στην αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος

Η όλη επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, «Operation Hook» εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Πρόκειται για κύκλωμα οργανωμένο και στην λεπτομέρεια, αφού διέθετε μέχρι και «δομές» με παιδικά δωμάτια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, με ειδική μπέιμπι σίτερ, καθώς τα παιδάκια ήταν ηλικίας από 3 έως 7 ετών και είχαν ανάγκη από φροντίδα, μέχρι να καταλήξουν στον προορισμό τους.

Για την μεταφορά κάθε παιδιού τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν από 4.500- 6.000 ευρώ, ενώ διευκόλυναν και ενήλικες για να μεταβούν επίσης στην Γερμανία με διαβατήρια που χρέωναν από 500 έως 1.200 ευρώ έκαστος.

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν έφτασε στις ελληνικές αρχές η την πληροφορία για μεταφορά ενός κοριτσιού 3 ετών, από μια νεαρή γυναίκα από την Συρία, η οποία το παρέλαβε από την Αθήνα και μετέβαιναν αεροπορικώς στην Γερμανία.

Η ΕΛ.ΑΣ ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές να την ελέγξουν, αλλά από μια απρόσμενη εξέλιξη, η σύλληψη της ματαιώθηκε και μαζί με αυτή και η αποκάλυψη του κυκλώματος.

Το αεροπλάνο έπαθε βλάβη κατά τη διάρκεια της πτήσης και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Ιταλία, απ' όπου η γυναίκα κατάφερε με άλλο τρόπο να μεταφέρει το κοριτσάκι στον προορισμό του, αποφεύγοντας τον έλεγχο στο γερμανικό αεροδρόμιο.

Αυτό ωστόσο αποτέλεσε την αρχή για το «ξήλωμα» του κυκλώματος, καθώς η γυναίκα μπήκε στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών στην Γερμανία και διαπιστώθηκε ότι έκανε συχνά σύντομα ταξίδια στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια 26χρονη, νόμιμη κάτοικο Γερμανίας μητέρα ενός παιδιού, η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς έκανε τις μεταφορές των παιδιών εμφανιζόμενη ως μητέρα τους, είτε με τα στοιχεία του πραγματικού παιδιού της, είτε με άλλα στοιχεία.

Επίσης μετέφερε στον αρχηγό της οργάνωσης τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν για κάθε παιδί, ή και για τους γονείς τους, οι οποίοι είχαν την ελπίδα ότι θα τα ακολουθούσαν κάποια στιγμή.

Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν τα αγόραζαν στη μαύρη αγορά από νόμιμους μετανάστες στην Γερμανία. Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται ως βασικό στέλεχος της οργάνωσης είναι και ένας ακόμα Σύρος 32 ετών, ο οποίος αγόραζε τα έγγραφα και ταυτόχρονα παραλάμβανε στην Γερμανία τα παιδάκια από την 26χρονη και τα φιλοξενούσε προσωρινά.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το «στρατηγείο» της οργάνωσης ήταν ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στον 'Αγιο Παντελεήμονα, που νοίκιαζε ένας 41χρονος Σύρος, ο οποίος φέρεται ως ηγετικό στέλεχος.

Στο διαμέρισμα αυτό είχε διαμορφώσει ένα δωμάτιο για προσωρινή φιλοξενία των παιδιών, ενώ είχε και μία γυναίκα επίσης από την Συρία, η οποία είχε ρόλο μπέιμπι σίτερ για όσο διάστημα έμεναν εκεί.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, ο τελικός προορισμός των παιδιών ήταν συνήθως κάποιοι συγγενείς στην Γερμανία, αλλά ενδεικτικό της αγωνίας των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους κάπου που πίστευαν ότι θα είχαν ένα καλύτερο μέλλον, είναι ότι έπαιρναν το ρίσκο να καταλήξουν σε κάποιες δομές φιλοξενίας στην Γερμανία, κάτι που συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι έρευνες συνεχίζονται στην Ελλάδα για τυχόν και άλλα μέλη της οργάνωσης, καθώς και από την Europol, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρακλάδια και σε άλλες χώρες.

Με πληροφορίες της Bild/ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ