Ενδοοικογενειακή βία: Αύξηση των καταγγελιών, περίπου 10.000 έχουν γίνει φέτος

Συνεχώς αυξανόμενα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα - Περίπου 10 χιλ από την αρχή του 2023 Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Περίπου 10.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν καταγγελθεί στην Ελλάδα από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι συνεχώς αυξανόμενα, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν γυναίκες. Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως το 2020 είχαν σημειωθεί 5.413 περιστατικά, ενώ από τις αρχές του 2023 μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου έχουν γίνει 9.860 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, εκ των οποίων 8.409 αφορούν γυναίκες.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ο προϊστάμενος του τμήματος αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Ανέστης Σαπουνάς ανέλυσε τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Ο ίδιος εστίασε στο ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι σημειώνονται περισσότερα περιστατικά κακοποίησης, αλλά δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να προχωρήσουν σε καταγγελία εις βάρους του δράστη. Σύμφωνα με τον Ανέστη Σαπουνά, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει ένα «πολύ μεγάλο σκοτεινό αριθμό», καθώς αρκετά είναι τα περιστατικά τα οποία δεν γνωστοποιούνται ποτέ στην Αστυνομία. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «είναι ένα έγκλημα το οποίο γίνεται στο σπίτι και το πρόσωπο που το βιώνει, νιώθει φόβο. Πολλές φορές νιώθει και ενοχές να καταγγείλει ένα άλλο μέλος της οικογενείας του».

Για τον παραπάνω λόγο, η αστυνομία προχώρησε το 2021 στην ίδρυση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, αρχικά με έξι γραφεία και στη συνέχεια το 2022 προστέθηκαν ακόμα 12. Συνολικά υπάρχουν 72 επιτελικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα και 18 επιχειρησιακά γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία είναι τα γραφεία όπου απευθύνονται τα πρόσωπα, τα οποία έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Να σημειωθεί πως όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα εν λόγω γραφεία έχουν περάσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το προσωπικό είναι κυρίως γυναίκες.

Επ’ αυτού ο Ανέστης Σαπουνάς είπε ότι «προτιμήσαμε η στελέχωση να γίνει με επαγγελματίες, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων ανθρωπιστικών σπουδών, όπως ψυχολογία και κοινωνιολογία, ενώ φυσικά γίνονται συνεχώς επιμορφώσεις».

Ενδοοικογενειακή βία: Ο ρόλος της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης

Ένας επιπλέον λόγος που όλο και περισσότερα πρόσωπα τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση προβαίνουν σε καταγγελίες είναι οι όλο και πιο συχνές δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης που κάνουν οι συναρμόδιοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς. Σύμφωνα με τον Ανέστη Σαπουνά, «βοηθούν τα εν λόγω πρόσωπα να μιλούν περισσότερα και έτσι να γίνονται περισσότερες καταγγελίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τους κρατικούς φορείς να διασφαλιστεί ότι μια γυναίκα που θα βγει από τον κύκλο της βίας θα προστατευτεί πολύπλευρα. Όταν μια γυναίκα δεν το γνωρίζει αυτό προφανώς δεν μπορεί να καταγγείλει καθώς φοβάται το αβέβαιο μέλλον. Όταν όμως υπάρχει εξειδικευμένη υπηρεσία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας από την ελληνική αστυνομία, υπάρχουν μετά οι δομές της γενικής γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ξενώνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν κακοποιημένες γυναίκες, αλλά ακόμα και μη κρατικοί φορείς που θα βοηθήσουν. Μια γυναίκα παίρνει δύναμη και μπορεί να καταγγείλει την κακοποίηση της».

Ενδοοικογενειακή βία: Τι είναι και πώς λειτουργεί το panic button

Αναφορικά με το κουμπί πανικού ο Ανέστης Σαπουνάς εξήγησε ότι είναι ένα εργαλείο τεχνολογίας πρόληψης της δευτερογενούς θυματοποίησης, καθώς η εφαρμογή εγκαθίσταται στα κινητά γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν κάνει σχετική καταγγελία στην Αστυνομία. Ο ίδιος εξήγησε ότι ουσιαστικά το panic button βοηθάει αυτά τα πρόσωπα να νιώσουν μια ασφάλεια και να μην ξαναγίνει δεύτερο περιστατικό.

Σχετικά με τη λειτουργία του ο ίδιος τόνισε ότι μόλις το πατήσει μια γυναίκα ένα ειδικό μήνυμα στέλνεται στις υπηρεσίες άμεσης δράσης όπου αυτές σπεύδουν να τη βοηθήσουν όπου και να βρίσκεται.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η εφαρμογή του panic button είναι διαθέσιμη μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά θα επεκταθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τον Μάρτιο του 2023 που ξεκίνησε η διάθεση του panic button 738 γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή και μέχρι στιγμής έχει ενεργοποιηθεί 120 φορές.

-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόδραση από μία κακοποιητική σχέση: Ο πλήρης οδηγός - ampa

Σχέσεις / Απόδραση από μία κακοποιητική σχέση: Ο πλήρης οδηγός - ampa

Κοινοποίησε τον, μοιράσου τον με μία φίλη σου που ξέρεις ότι υποφέρει στη σιωπή, ενημέρωσε κι άλλες γυναίκες για το πώς να διαφύγουν με ασφάλεια από έναν κακοποιητικό γάμο ή μία τοξική συντροφική σχέση
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Το ηγετικό μέλος, που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται επικεφαλής  της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικού, φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το σήμα για την έναρξη των επεισοδίων
NEWSROOM
Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

Ελλάδα / Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία» εξήγησε ο κ. Λέκκας
NEWSROOM