Εκδηλώσεις μνήμης στο Σύνταγμα για τα 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία τιμάται σήμερα 19 Μαΐου.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συγκινητικό κλίμα, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

 

Στο σημείο κατατέθηκαν έξι στεφάνια, που σχηματίζουν τον αριθμό 353.000. Ο αριθμός των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους.

 

Η αλλαγή της Προεδρικής φρουράς πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ευζώνων με παραδοσιακές ποντιακές στολές.

 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο πρόεδρος Πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, απευθύνοντας σχετικό χαιρετισμό.

 

Στο κτίριο της Βουλής θα προβληθεί μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, «G-Genocide».

 

Τουρκική προκλητικότητα 

 

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για εισβολή της Ελλάδας στη Σμύρνη και προσπάθεια θυματοποίησής της, όταν η ίδια διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία.

 

«Δεν έχουν καμία αξιοπιστία οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, που αργότερα θυματοποιήθηκε, καθώς η ίδια έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η χώρα που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Μάλιστα καλεί την Ελλάδα να μη διαστρεβλώνει την Ιστορία και να μην τη διαβάζει ανάποδα, αν θέλει ένα ενήμερο μέλλον με την Τουρκία.

 

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

 

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας».

 

Υπογραμμίζει πως η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν.

 

Καταληκτικά, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.

 

»Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους».

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi

 

Γενοκτονία ποντίων
Eurokinissi