Εισαγγελείς: Βαθύτατη ανησυχία για «διαρκή προσπάθεια απαξίωσης» με αφορμή μη αρεστές ενέργειες

Δικαστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τη βαθύτατη ανησυχία για τη «διαρκή προσπάθεια απαξίωσης» του προσώπου και του έργου των εισαγγελικών λειτουργών εξέφρασε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. 

Με ομόφωνο ψήφισμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, η Ένωση κάνει λόγο για διαρκή προσπάθεια απαξίωσης- «με αφορμή μη αρεστές ενέργειες» των εισαγγελικών λειτουργών- με «δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, σε μεμονωμένες δε περιπτώσεις και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης». 

Επίσης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κάνει λόγο για δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τα οποία «αφενός μεν σκοπό έχουν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών λειτουργών, αφετέρου δε αποτέλεσμα έχουν τη στοχοποίηση τους και εν τέλει τη δημιουργία αρνητικής εικόνας για τη δικαιοσύνη συνολικά». 

Με το ψήφισμα η Ένωση καλεί την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών «που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους στο σύνολό τους». 

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η υποστελέχωση των εισαγγελιών, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, «αποτελεί βασικό πρόβλημα της λειτουργίας τους, μόνιμη παθογένεια του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και ανασταλτικό παράγοντα της επιτάχυνσης απονομής της». 

Αναλυτικά το ψήφισμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος: 

«1. Εκφράζουν την βαθύτατη ανησυχία τους για τη διαρκή προσπάθεια απαξίωσης του προσώπου και του έργου εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή μη αρεστές ενέργειες των τελευταίων, είτε με δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, σε μεμονωμένες δε περιπτώσεις και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, είτε με δημοσιεύματα, που εκφεύγουν των ορίων του καθήκοντος ενημέρωσης του κοινού και της καλόπιστης κριτικής, τα οποία αφενός μεν σκοπό έχουν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών λειτουργών, αφετέρου δε αποτέλεσμα έχουν τη στοχοποίηση τους και εν τέλει τη δημιουργία αρνητικής εικόνας για τη Δικαιοσύνη συνολικά.

2. Τονίζουν ότι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και καλούν όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.

3. Υπενθυμίζουν ότι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εκδίκαση των υποθέσεων και τη νηφάλια και ορθή δικαστική κρίση και καλούν τη πολιτεία, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους στο σύνολό του.

4. Επισημαίνουν ότι η υποστελέχωση των Εισαγγελιών της χώρας, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, αποτελεί βασικό πρόβλημα της λειτουργίας τους, μόνιμη παθογένεια του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και ανασταλτικό παράγοντα της επιτάχυνσης απονομής της και ΖΗΤΟΥΝ την άμεση κάλυψη των κενών για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

5. Διαβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική επιρροή ή πίεση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία και χωρίς κανένα φόβο έναντι οποιουδήποτε, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη.

6. Εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ