Δημοτική αστυνομία: Διευρυμένες αρμοδιότητες και νέες προϋποθέσεις πρόσληψης- Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Δημοτικη αστυνομία Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Διευρυμένες αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. 

Οι διατάξεις του καθορίζουν και τις προϋποθέσεις για τις προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 21 χρόνια τους

Για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ δεν θα πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και για τον κλάδο ΔΕ τα 28 χρόνια. Θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες, ενώ οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, όπως και σε συνέντευξη.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το υπουργείο Εσωτερικών θα κινήσει τις διαδικασίες για 1.264 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό είναι η εισαγωγική εκπαίδευση. Πρόκειται για πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης τουλάχιστον έξι μηνών, που παρέχεται από την ΕΛΑΣ και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Οι αρμοδιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται απλές αρμοδιότητες όπως ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κλπ.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κτλ., η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ