Δίκη ψευτογιατρού: Σήμερα η απόφαση του ΜΟΔ- Κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας

Δίκη ψευτογιατρού: Σήμερα η απόφαση του ΜΟΔ- Κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σήμερα, μετά από έναν χρόνο διαδικασίας, ο ψευτογιατρός 50χρονος Νίκος Κοντοστάθης, γνωστός ως dr. Κόντος αναμένεται να ακούσει την απάντηση των δικαστών για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών, για τις οποίες κατηγορείται.

«Ο Θεός αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» είχε πει στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο «dr. Κόντος», απολογούμενος.

Οι δικαστές πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα την απόφαση τους και για τους 16 συγκατηγορούμενους του 50χρονου, γιατροί, στελέχη συγκεκριμένης κλινικής, μία μοναχή και άλλοι που φέρονται να ενίσχυαν σε ασθενείς την πεποίθηση, ότι ο «ψευτογιατρός» ήταν υψηλού επιστημονικού κύρους.

Με την απόφαση του το ΜΟΔ θα αποφανθεί αν οι 16 διέπραξαν ή όχι αυτά που τους αποδίδονται βοηθώντας τον 50χρονο να δρα και να επεκτείνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Κοντοστάθης επί σειρά ετών, χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική, προσποιούνταν τον κορυφαίο της Ογκολογίας «dr. Κόντος», που διατεινόταν ότι ουσιαστικά «είχε νικήσει τον καρκίνο» και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας που ο κατηγορούμενος διαβεβαίωνε ότι θα ιαθεί πλήρως.

Ο «dr. Κόντος» έναντι αδρότατων αμοιβών, χορηγούσε στα θύματα του βότανα και ειδικές διατροφές ως εξελιγμένες, άκρως αποτελεσματικές θεραπείες.

Ανάμεσα στους 12 ασθενείς που, κατά την δικογραφία, πέθαναν ενόσω ο δήθεν διακεκριμένος επιστήμονας τους κούραρε, είναι και δύο ανήλικα παιδιά, ο 16χρονος Θεοδόσης και η 14χρονη Δέσποινα. Κάποιοι από τους δεκατέσσερις που εμπιστεύθηκαν τον 50χρονο, εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, όπως η περίπτωση 4χρονου αγοριού με μυϊκή ατροφία, που μετά την παρεμβολή του κατηγορούμενου και τη διακοπή της θεραπείας του, πλήρως εξασθενημένο κατέρρευσε οργανικά, παραμένοντας έκτοτε σε αμαξίδιο με 85% αναπηρία και «μη δυνάμενο να αυτοεξυπηρετηθεί».

Οι δικαστές, που σήμερα θα ανακοινωθεί η κρίση τους, αξιολόγησαν όλα τα έγγραφα, ιατροδικαστικές εκθέσεις και άλλα στοιχεία τής δικογραφίας και όσα εισέφεραν όλες οι πλευρές. Αξιολόγησαν τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν οδυνηρά την επαφή τους με τον δήθεν επιστήμονα αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Κυρίως αυτή του πρωταγωνιστή τής υπόθεσης ο οποίος ολοκληρώνοντας την απολογία του ζήτησε από τους πολιτικώς ενάγοντες να βρουν την δύναμη «να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρέσουν».

Τι είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας

Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή στο σύνολο της την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας Νικόλαου Πασχάλη, τότε θα κηρύξει ένοχο τον Νίκο Κοντοστάθη για έξι ανθρωποκτονίες και πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών. Θα τον απαλλάξει για άλλες έξι ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών και θα μετατρέψει την κατηγορία σε πλημμέλημα για άλλες τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας για τις οποίες κατηγορείται.

«Ήταν ο έμμεσος αυτουργός των θανάτων έξι καρκινοπαθών», είχε πει ο εισαγγελικός λειτουργός συμπεριλαμβάνοντας στις έξι υποθέσεις ανθρωποκτονίας και εκείνες των δύο ανήλικων παιδιών, «κυριάρχησε στην βούληση τους, τους παραπλάνησε, είναι η κεντρική μορφή του εγκλήματος. Αποδείχθηκε ότι η συμπεριφορά τού κατηγορουμένου έχει αιτιώδη σχέση με τον θάνατο των έξι αυτών ανθρώπων».

Κατά τον εισαγγελέα ο «dr. Κόντος» παραπλάνησε τα θύματα «ότι είναι γιατρός, προκάλεσε την απόφασή τους είτε να διακόψουν είτε να μην ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και στη συνέχεια τους παραπλανούσε για την πορεία της υγείας τους. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα μελετημένο modus operandi».

Ο κ. Πολίτης είχε τονίσει πως ο 50χρονος, εξαπατώντας τα θύματα του, είχε καταφέρει να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά που κατά τη διάρκεια των περίπου 13 ετών της δράσης του, ξεπερνούν τις 680 χιλιάδες ευρώ.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του 50χρονου -μεταξύ των οποίων και γιατρός, που είχε διατελέσει υπουργός στο παρελθόν, ο οποίος εμπλέκεται με τον Κοντοστάθη και άλλους τέσσερις εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση ασθενούς που απέκτησε ποσοστό αναπηρίας 85% μετά από επέμβαση που διενέργησαν.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι σήμερα – Δύσκολο 48ωρο για Αττική και άλλους 7 νομούς

Ελλάδα / Καιρός: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι σήμερα – Δύσκολο 48ωρο για Αττική και άλλους 7 νομούς

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα μέχρι και το Σάββατο, ωστόσο όμως μέχρι και το τέλος του μήνα αναμένεται να διατηρηθούν θερμοκρασίες 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή
NEWSROOM
Θέμης Σοφός: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχτηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο

Ελλάδα / Θέμης Σοφός: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχτηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο από τον Λύτρα

«Έχουμε φθάσει σε απύθμενα βάθη θράσους αν προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογητική βάση σε μια συμπεριφορά η οποία μάλλον είναι η μόνη που διαφοροποιεί το ανθρώπινο είδος από τα ζωώδη ένστικτα»
NEWSROOM