Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα - Τα πιθανά «προνόμια» των εμβολιασμένων

Δευτέρα: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας - Ποια τα σενάρια για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Τελευταία ημέρα η σημερινή για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς από αύριο, Δευτέρα παύει να ισχύει το μέτρο που είχε τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας της covid-19.

Ήδη η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους -όπου δεν υπάρχει συνωστισμός- έπαψε να είναι υποχρεωτική, ενώ από Δευτέρα, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας που σήμερα ξεκινά από τις 01:30 θα αποτελέσει παρελθόν.

Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης, γνωστοποιώντας μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία χαλαρώνουν.


Αναλυτικότερα από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

  •   Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  •   Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  •   Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  •   Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
     

Τα προνόμια για εμβολιασμένους που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε εβδομάδα ανακοινώσεων σχετικά με τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπαίνει η χώρα, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κυβέρνηση να αναγγείλει και επίσημα τις ελευθερίες που τους θα συνοδεύουν.

«Οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα προνόμια αφορούν στα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Χωρίς self test οι εργαζόμενοι σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  • Ελεύθερη μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα, ένα άλλο σχέδιο που εξετάζεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αφορά στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ΕΡΤ και ΣΚΑΪ, το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους.

Αυτό σημαίνει απόφαση για να είναι covid-free καταστήματα ή χώροι με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, με πληρότητα 90% ή και 100%.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή ο ιδιοκτήτης επιλέξει να είναι διαθέσιμος ο χώρος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τότε θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα πρωτόκολλα, δηλαδή 70% πληρότητα στην εστίαση, μέχρι 10 άτομα στα τραπέζια, εργαζόμενοι με μάσκες κ.λπ.

Εξαίρεση θα αποτελούν δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κ.λπ, όπου δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM