Αττική: Παραμένουν κλειστοί δρόμοι από το χιόνι - Κίνδυνος πλημμυρών ενόψει καταιγίδων

Αττική: Παραμένουν κλειστοί δρόμοι από το χιόνι - Κίνδυνος πλημμυρών ενόψει καταιγίδων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αττική και Εύβοια βρίσκονται σε συναγερμό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας με καταιγίδες, βροχές και χιόνια σε αρκετές περιοχές. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, τα προβλήματα από το χιόνι και τον πάγο σε περιφερειακούς δήμους του λεκανοπεδίου, παραμένουν. Έξι μέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» πολλοί δρόμοι, κυρίως στα βόρεια προάστια, παραμένουν απροσπέλαστοι

Αν και οι κεντρικοί οδικοί άξονες είναι ανοιχτοί στο εσωτερικό των περιοχών στα στενά παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα πολίτες καταγγέλλουν πως δεν είδαν εκχιονιστικό μηχάνημα για να καθαρίσει τους εσωτερικούς δρόμους.

Στον απόηχο της διαχείρισης της πρόσφατης κακοκαιρίας εκπονείται σχέδιο για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη από τον Ιούνιο του 2021 εγκρίνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αιγίς», ύψους 1,7 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απασχολεί 38 άτομα, ενώ για την πλήρη λειτουργία του απαιτούνται 500. Από τα τέσσερα επίπεδα που προβλέπεται να το συγκροτούν λειτουργεί πλήρως το ένα: το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, που πάντως αποτελεί και τον υπ’ αριθμόν ένα βραχίωνα της Πολιτικής Προστασίας.

Μελλοντικά επίκειται η διεύρυνσή του με ακόμα τρία επίπεδα: διευρυμένο επιχειρησιακό κέντρο, με την παρουσία και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας κρίσης, όπως στην περίπτωση του χιονιά εκπροσώπων των αυτοκινητοδρόμων. Σε επιστημονικό επίπεδο, με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ενώ σε ανώτατο επίπεδο προβλέπεται η δημιουργία ενός (δωμάτιο πολέμου) στο οποίο θα παρίστανται υπουργοί και ο πρωθυπουργός.

Όλα αυτά, καθώς ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει σήμερα τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τα χιόνια στα ορεινά και τους θυελλώδους ανέμους στα πελάγη. Πρόκειται ωστόσο για μια κακοκαιρία εξπρές καθώς θα διαρκέσει μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν γρήγορα στη Μακεδονία, από το απόγευμα βαθμιαία στα βορειοδυτικά και από το βράδυ στη Θεσσαλία.

Σταδιακά θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι των οποίων η ένταση στο Ιόνιο και από το απόγευμα στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση στο νοτιοδυτικό Αιγαίο τη νύχτα. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 με τάση ενίσχυσης τη νύχτα στα ανατολικά.
Θερμοκρασία: Έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν, ενώ στα νότια θα εξασθενήσουν αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ, που μέχρι το βράδυ θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, θα ενισχυθούν στα 6 με 8 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα στα νότια.
Θερμοκρασία: Έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 6 με 7 και τη νύχτα θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία στα νότια θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, που από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 11 και στα Δωδεκάνησα έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν σε ορεινά και ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και γρήγορα βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στα νότια τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ