«Έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων άρα όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας.

 

Έκανε δε λόγο για τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών.

 

»Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

 

Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων που δεν συνοδεύεται με σημαντική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, επισήμανε μεταξύ άλλων.

 

Πρόσθεσε δε, ότι τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να φτάσουν κοντά στα 3.000. «Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία, κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ, διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους» δήλωσε.

 

Διευκρίνισε δε ότι τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί. Έπεσε, τόνισε, και το RT (δείκτης μετάδοσης) από το 1,38 στο 1,22.

 

Σημείωσε ακόμα ότι ποσοστό 99% όσων νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

 

Σε ό,τι αφορά στον ηλικιακό μέσο όρο σημείωσε ότι πλέον βρίσκεται στα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν στα 46. 

 

«Σήμερα θα περάσουμε τα 10 εκατ. εμβολιασμών, που είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουμε με ένα πολύ καλό ρυθμό πάνω από 75.000 ραντεβού και εμβολιασμούς την ημέρα είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μια μείωση υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον δράσεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται καθημερινά.

 

Γίνεται εκστρατεία επικοινωνίας για τον εμβολιασμό και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Αρκουμανέας δεν απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα σε νησιά στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.