Το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές αναγνώρισε στον Νίκο Ρωμανό το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφυλάκισή του.

 

Ο Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Σημαντική στάθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου να οδηγήσει πίσω στο Εφετείο την υπόθεση. Αν το ελαφρυντικό αυτό είχε αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

 

Ύστερα από έξι χρόνια εγκλεισμού και τη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου, η ποινή του Νίκου Ρωμανού μειώθηκε από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή του είχε επιβληθεί για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Στην ίδια απόφαση αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και για τον Αργυρή Ντάλιο, η ποινή του οποίου έπεσε στα 20 χρόνια και αναμένεται να αποφυλακιστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα ύστερα από τη συμπλοκή με την αστυνομία, είχαν προκαλέσει τότε σωρεία αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται πως οι πράξεις τους δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», καθώς ο Ρωμανός αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση ενώ. Ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε  σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των στόχων του ήταν και το σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

 

 

Ο Άρειος Πάγος

 

Στην προηγούμενη απόφαση του, το Εφετείο δεν του είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Στα βασικά του επιχειρήματα για την αναγνώριση ελαφρυντικού ήταν ότι κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο σχολείο των φυλακών και να λάβει απολυτήριο λυκείου. Στη συνέχεια κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και παρακολουθεί τα μαθήματα του με «βραχιολακι». Μέχρι στιγμής έχει περάσει περίπου 20 μαθήματα και όπως τόνισε ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς, «τηρεί τους όρους της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».

 

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση αφού, όπως είπε, το δικαστήριο «ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr