Ανατροπή - Ελεύθερος ο Ριχάρδος και άλλοι 7 της υπόθεσης με το λαθρεμπόριο χρυσού

Ανατροπή - Ελεύθερος ο Ριχάρδος και άλλοι 7 της υπόθεσης με το λαθρεμπόριο χρυσού Facebook Twitter
0

Ελεύθερος αναμένεται ν'αφεθεί ο κατηγορούμενος για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του.

Εντός της ημέρας αναμένεται η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι των εμπλεκομένων.

Η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή, όταν διαβιβάστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ανακρίτρια Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση, έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Έπειτα από αυτό, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας καταρρίπτεται, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, αδικήματα δηλαδή τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους.

Από χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό γραφείο διαβιβάστηκε απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Αδικήματα, τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ προφυλακισθέντων καταθέτουν από το πρωί αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους.

Δικαστικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι πιθανότητα εντός της ημέρας αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.

Οι ανακριτικές Αρχές έχουν ήδη κινήσει χωρίς εντολή εισαγγελέα τις διαδικασίες για αποφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει έμπρακτα πως δεν υφίσταται κατηγορία σε βάρος του.

Ο κ. Κούγιας επιβεβαίωσε ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν προβλέπουν επιβολή δασμών στις εξαγωγές σκραπ χρυσού προς την γειτονική χώρα, και συνεπώς δεν έχει τελεστεί λαθρεμπόριο.

Ο ποινικολόγος υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αστυνομίας έναντι του πελάτη του εγείρουν «τεράστιο ηθικό και ποινικό θέμα», κάνοντας λόγο για κακούργημα και για κατάχρηση εξουσίας. Εκτίμησε ωστόσο πως ο ενεχυροδανειστής δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον της ΕΛ.ΑΣ. «Η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη», είπε.

Αντίθετα, άφησε εκ νέου αιχμές για τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατονόμασε τον πελάτη του και τον χαρακτήρισε εγκληματία στην Βουλή, σημειώνοντας πως υπάρχει ηθικό θέμα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΚΑΪ / Έθνος

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ