Ανάπλαση του ΦΙΞ: Αρχές του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί

Θεσσαλονίκη: Αρχές 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του ΦΙΞ Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα για την Ελλάδα χαρακτήρισε την επένδυση ανάπλασης του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΦΙΞ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έργο ανάπλασης του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2027.

Στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του πρότζεκτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «διαβλέπει γενικά τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή μιας λαμπρής πορείας, ενώ ενθάρρυνε τους επενδυτές να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια σε αυτή. Πρόσθεσε επίσης ότι επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη είναι ενδεικτικές του «πώς τα μεγάλα σχετίζονται με τα μικρότερα», καθώς αν η Ελλάδα δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της, αν δεν εξελισσόταν σε μια από τις νέες αναπτυξιακές πρωταγωνίστριες της Ευρώπης και αν οι τράπεζες δεν είχαν εξυγιανθεί, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη, «τίποτα από όσα συζητήθηκαν απόψε δεν θα είχε γίνει πράξη».

Κατά τον πρωθυπουργό, η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους «να σταματήσει να ανασαίνει μόνο με έναν πνεύμονα. Έχει δύο πνεύμονες και ο δεύτερος είναι η δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία στηρίζουμε με ένα πολυδύναμο σχέδιο παρεμβάσεων, σε εθνικό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα τα χρονοδιαγράμματα γύρω από την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ΦΙΞ να τηρηθούν και ο ίδιος να παραβρεθεί στα εγκαίνια της επένδυσης. Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται να προσθέτουμε καινούργιο κτηριακό απόθεμα σε μια χώρα που έχει πολλά παλιά κτήρια, που μπορούν να ανακαινιστούν και να γίνουν πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον, πόσω μάλλον όταν τα κτίρια αυτά είναι τόσο σπουδαία, από πλευράς ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, όσο το ΦΙΞ».

Ανάπλαση του ΦΙΞ: Αρχές του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί Facebook Twitter

Η συνολική επένδυση για την ανάπλαση του ΦΙΞ ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ

Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας, αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η DIMAND στη Βόρεια Ελλάδα. 

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτηριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD, με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου υπολογίζεται σε 46.500 τ.μ. 

Το ακίνητο «ΦΙΞ» το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980, πρόκειται να πάρει ξανά ζωή, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει και την περάτωση του έργου να προβλέπεται σε φάσεις έως το Q2 του 2027.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της εταιρείας Dimand, που υλοποιεί το πρότζεκτ, κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης είπε ότι στόχος είναι «του χρόνου τέτοια εποχή να υπάρχει ενεργό εργοτάξιο, καθώς η μελετητική περίοδος και οι λεπτομέρειες γύρω από το έργο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εννέα έως 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση για την ανάπλαση του ΦΙΞ αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και -πέραν των εργασιών ανακαίνισης διατηρητέων κτηρίων του συγκροτήματος, για τα οποία ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είπε πως «όταν τα βλέπουμε σε τρία χρόνια θα είναι σαν να βλέπουμε μια παλιά φωτογραφία»- αναμένεται να περιλαμβάνει διάφορες άλλες χρήσεις. Μάλιστα πρόσθεσε ότι, σε έναν χώρο πρασίνου, η DIMAND πρόκειται να δημιουργήσει ένα βιώσιμο, αειφορικό σύμπλεγμα κτηρίων 50.000 τ.μ., από τα οποία τα 17.000 τ.μ. θα είναι των αποκατεστημένων διατηρητέων. 

Η DIMAND, μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιεί, επιθυμεί να συμμετάσχει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της Δυτικής Πύλης της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς την σε μία πύλη στο αύριο. Επιχειρεί η αστική αναβίωση να λειτουργήσει ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά και βιώσιμα στοιχεία που θα καθιστούν τα έργα της, σημεία αναφοράς, επίσκεψης και αξίας για την πόλη και την κοινωνία. Με σεβασμό στην ιστορία, ενσωματώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη στην Μητρόπολη του μέλλοντος. 

Ανάπλαση του ΦΙΞ: Αρχές του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί Facebook Twitter

Κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχείο στον χώρο του ΦΙΞ

Στον χώρο των 23 στρεμμάτων του ΦΙΞ προβλέπεται να δημιουργηθούν κατοικίες, ξενοδοχείο, χώροι εστίασης και πολιτισμού, εμπορικές δραστηριότητες και γραφεία είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Υπενθύμισε πως η Dimand έχει ενεργές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Στα δυτικά χτυπάει η «καρδιά» του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος επισήμανε ότι «η πόλη κουράστηκε να βλέπει εγκαταλειμμένα κουφάρια κτιρίων μέσα στον αστικό ιστό». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επενδύσεις που υλοποιεί η Dimand στη Θεσσαλονίκη είναι το εναρκτήριο λάκτισμα, προκειμένου να έρθουν και άλλες επενδύσεις, σηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα της δυτικής εισόδου της πόλης και δίνοντας την αφορμή για μια συνολική αναμόρφωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- οι υπουργοί Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ανάπλαση του ΦΙΞ: Αρχές του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί Facebook Twitter

Μητσοτάκης: Να στηρίξουμε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, να κερδίσουμε τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα το εκλογικό κέντρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έχει λάβει τη στήριξη της ΝΔ ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Οι δυο τους είχαν αρχικά μία ολιγόλεπτη συνάντηση εντός του εκλογικού κέντρου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνεργασία με τον δήμαρχο λέγοντας πως «αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις, όπως ξέρετε, τα τελευταία 4 χρόνια. Σήμερα, όμως, έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία». Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «είμαι εδώ για να επαναλάβω τη στήριξη μου στον Κωνσταντίνο Ζέρβα για να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Να στηρίξουμε τον Κωνσταντίνο, να κερδίσουμε τον δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πολιτικό στοίχημα που έχουμε βάλει και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και να προχωρήσουμε μετά ενωμένοι στην επόμενη μέρα. Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της Θεσσαλονίκης με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα δήμαρχο».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι κρίση στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Ελλάδα / «Μίνι κρίση» στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ενώ ιταλικό σκάφος ποντίζει καλώδια

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζήσαντες ζητούν δικαιοσύνη

Ελλάδα / Μάτι, 6 χρόνια μετά: Οι συγγενείς των 104 νεκρών και οι επιζώντες ζητούν δικαιοσύνη

Oι μνήμες παραμένουν νωπές για τους συγγενείς των 104 νεκρών, τους δεκάδες ευγκαυματίες και πολυτραυματίες, καθώς και για τους κατοίκους που είδαν κόπους μιας ζωής να χάνονται
LIFO NEWSROOM