Αλαλούμ με τα θετικά rapid test εμβολιασμένων - ΕΦΚΑ & ΕΡΓΑΝΗ δεν τα αναγνωρίζουν και δέχονται μόνο το PCR

Αλαλούμ με τα θετικά rapid test εμβολιασμένων - ΕΦΚΑ & ΕΡΓΑΝΗ δεν τα αναγνωρίζουν και δέχονται μόνο το PCR Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί και έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό με rapid test.

Εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από τη διενέργεια rapid test, είναι προς το παρόν μετέωροι. 

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό σε rapid test καλούνται να μείνουν σε καραντίνα πέντε ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν pcr για να δικαιολογήσουν την απουσία τους στην εργασία τους.

Το θετικό rapid, που αναρτείται στην ΕΡΓΑΝΗ από φαρμακοποιούς ή διαγνωστικά, είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί η άδεια.  Ωστόσο, το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ΕΡΓΑΝΗ, η οποία δεν αναγνωρίζει τα rapid test και δέχεται μόνο το PCR, το ίδιο υπάρχει και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

Το ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί με την ΚΥΑ που αναμένεται τα επόμενα 24ώρα.

Επί του θέματος είχε μιλήσει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Είναι αξιόπιστα τα rapid test, αυτό είπε και ο κ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ, ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι pcr test».

Και κατέληξε υπενθυμίζοντας πως «αν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, αν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό νόσησης και είμαστε ανεμβολίαστοι κάνουμε pcr test, αν είμαστε εμβολιασμένοι είναι αρκετό το rapid».
Άδωνις Γεωργιάδης: Πλαφόν στα pcr –Κοντά στα 50 ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η τιμή του μοριακού τεστ θα οριστεί κοντά στα 50 ευρώ, λέγοντας ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί σήμερα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης είπε κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

ΙΣΑ: Να συνταγογραφούνται τα pcr τεστ από θεράποντα ιατρό

Να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα. 

Ο ΙΣΑ εισηγείται προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί άμεσα η δυνατότητα για «συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους». 

Καλείται, δε, «να διασφαλιστεί στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας». Επιπλέον, σημειώνεται στην εισήγηση η ανάγκη να καθοριστεί η τιμή του κάθε μοριακού τεστ «σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ