Αγρότες: «Όχι» στο κάλεσμα Μητσοτάκη - Αποφασισμένοι να περάσουν τις γιορτές στα μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» στο κάλεσμα Μητσοτάκη - Αποφασισμένοι να περάσουν τις γιορτές στα μπλόκα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου EUROKINISSI
0

Με ένα ξεκάθαρο «όχι» απάντησαν οι αγρότες στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντί για διάλογο, στην απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας το μεσημέρι του Σαββάτου, οι αγρότες απέστειλαν στην κυβέρνηση λίστα με συγκεκριμένα αιτήματα.

Η στάση αυτή αποτυπώνει τη σκληρή γραμμή που υιοθετούν οι αγρότες, οι οποίοι τονίζουν ότι αν δεν εξασφαλίσουν ότι τα αιτήματά τους θα γίνουν πράξη, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει στη διεξαγωγή διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι οι δρόμοι δεν πρέπει να παραμένουν κλειστοί. Με τις δύο πλευρές να στυλώνουν τα πόδια τους, η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα, παραμονές Χριστουγέννων, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τις γιορτές στα μπλόκα, έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα κάνουν τοπικές δράσεις στα μπλόκα, ενώ την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε κλείσιμο παραδρόμων, συμβολικά για κάποιες ώρες.

Η ένταση παραμένει υψηλή, με τους αγρότες να δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα αιτήματά τους και την κυβέρνηση να καλεί σε διάλογο, σε μια αντιπαράθεση που αναμένεται να συνεχιστεί ενόψει των εορτών.

Τι ζητούν οι αγρότες από την κυβέρνηση

Στη σχετική λίστα των αιτημάτων των αγροτών, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • παραγραφή διώξεων των αγροτών από τη Βουλή
  • καταβολή των χρημάτων που οφείλει η κυβέρνηση, είτε από επιδοτήσεις, είτε από αποζημιώσεις
  • κατώτερες εγγυημένες τιμές, ρεύμα στα 7 λεπτά
  • αφορολόγητο πετρέλαιο στη μάνικα
  • μείωση του κόστους παραγωγής
  • κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας

 Σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία τη μελισσοκομία και την αλιεία θα υπάρχει παράρτημα διαφορετικών αιτημάτων. Μάλιστα, ο πρώτος τομέας έχει πληγεί περισσότερο συγκριτικά με τους άλλους, λόγω της ευλογιάς των προβάτων. Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

  • Πλήρης αποζημίωση
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών

Καταληκτικά, ο πρωτογενής τομέας ζητά την ανασύσταση και αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, να «επιστραφούν τα κλεμμένα από τον Οργανισμό».

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργατικά ατυχήματα: θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που εξακολουθούν να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρουν τα στοιχεία ανεξάρτητης έρευνας, που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΩΤΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΙΤΙΑ

Ελλάδα / Πώς έγινε η έκρηξη στη Βιολάντα: Το πιο πιθανό σενάριο για τα αίτια - Γιατί ψάχνουν τους σωλήνες παροχής αερίου

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αναζητά τα ακριβή αίτια, ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται η ακαριαία ανάφλεξη που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας
THE LIFO TEAM
ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΩΤΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελλάδα / Έκρηξη στη Βιολάντα: Νέα ανακοίνωση για τις οικογένειες των θυμάτων - «Εφαρμόζουμε αυστηρά πρωτόκολλα»

Πρόκειται για την τρίτη ανακοίνωσή της, ενημερώνοντας για τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων, πέραν των νόμιμων αποζημιώσεων που θα λάβουν
THE LIFO TEAM