Φωτιά στις Μυκήνες: «Γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή» η αιτία, σύμφωνα με το πόρισμα

Φωτιά στις Μυκήνες: «Γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή» η αιτία, σύμφωνα με το πόρισμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Ένα γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή «δείχνει» ως αιτία της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή».

Το πόρισμα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα τέλη Αυγούστου στις Μυκήνες παραδόθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου. Στις 70 σελίδες του πορίσματος ως αίτιο της πυρκαγιάς φωτογραφίζεται το γυμνό καλώδιο από τη ρευματοκλοπή που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Αναγνώστης» και αποτέλεσε αφορμή για τη συγκεκριμένη έρευνα από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Αυγή», το πόρισμα επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και κάνει λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοκλοπής από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του δήμου Άργους - Μυκηνών και από το οποίο, με επιφανειακό καλώδιο, έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το περίπτερο των ΕΛΤΑ που βρίσκεται εκεί.

Πέρα από την αυτοψία που έγινε εκεί, αξιωματικοί του ανακριτικού της Πυροσβεστικής πήραν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, εξέτασαν τις αντιπυρικές ζώνες, τα μέτρα πυρασφάλειας και αν είχε καθαριστεί ο χώρος από τα ξερά χόρτα. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται πάνω από 60 καταθέσεις.

Πληροφορίες της «Αυγής» αναφέρουν ότι στο πόρισμα περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου στον περιφραγμένο χώρο. Σε αυτό το σημείο ήταν αδύνατη η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης που θα «φρέναρε» τυχόν πυρκαγιά από γειτονικό λόφο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ