Lockdown: Παράταση έως τουλάχιστον τις 7 Δεκεμβρίου - Τα σενάρια για το άνοιγμα της οικονομίας

Lockdown: Παράταση έως τουλάχιστον τις 7 Δεκεμβρίου - Τα σενάρια για το άνοιγμα της οικονομίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown,  ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η παράταση θα ισχύσει για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 7 Δεκέμβρη.

Τα επόμενα βήματα ωστόσο της κυβέρνησης για το πώς θα ανοίξει σιγά σιγά η οικονομία θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, και η αρχή να γίνει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια με το λιανικό εμπόριο.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύωρες τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ από τις γεμάτες ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα καταγράφουν μια μικρή πτώση, όχι όμως με τον επιθυμητό ρυθμό, γεγονός που προβληματίζει. Η κατάσταση παραμένει ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε Ημαθία και Λάρισα και οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι τονίζουν οι ειδικοί.

Από την άλλη, «γρίφο» αποτελεί για τον κυβερνητικό σχεδιασμό το άνοιγμα της εστίασης. Το πιο δύσκολο κομμάτι του κυβερνητικού γρίφου αποτελεί η εστίαση. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», φέρεται να διαμηνύουν αρμόδια στελέχη τονίζοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπόθεση για να ανοίξει η εστίαση θα είναι να έχουν προηγηθεί ενθαρρυντικά μηνύματα από την σταδιακή άρση των περιορισμών ενώ, θα υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και περισσότεροι έλεγχοι για την τήρηση τους. Οι πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανοιχτή εστίαση Παραμονές Χριστουγέννων. Όχι όμως και τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.

Αν το επιτρέψουν οι ειδικοί, τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή του συνωστισμού.

«Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους» δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ