Τη δυνατότητα για τηλεργασία στο δημόσιο σε ποσοστό άνω του 50% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου λόγω κορωνοϊού, δίνει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

 

Η εν λόγω εγκύκλιος αφορά τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο, για τον κορωνοϊό τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου. Με αυτή, επανακαθορίζεται στο 50% το ποσοστό για την υποχρεωτική τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες που είναι και στα δύο επιδημιολογικά επίπεδα: επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου.

 

Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού λαμβάνονται υπόψη μόνο όσοι μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως βάσει των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που ασκούν. Στο ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, που απουσιάζουν με ειδική άδεια, έστω κι αν παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

 

Όμως, η εγκύκλιος αναφέρει ότι για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα μπορούσε να εξεταστεί από τον κάθε φορέα τυχόν τηλεργασία σε ποσοστό υψηλότερο του 50% «εφόσον δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας».

 

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που είναι σε lockdown, η εγκύκλιος προβλέπει ότι με βάση ορισμένα κριτήρια «ο οικείος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης θα προσδιορίσει για το ως άνω χρονικό διάστημα τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα (σε επίπεδο Τμήματος, όπου είναι εφικτό, άλλως σε επίπεδο Δ/νσης), οι οποίοι θα παρίστανται στην υπηρεσία για αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας εκ περιτροπής».

 

Σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση του κοινού ανά επιδημιολογικό επίπεδο πραγματοποιείται ως εξής:

  • Στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης το κοινό εξυπηρετείται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού.
  • Στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

 

Παράλληλα, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι είναι υποχρεωτική η ισχύς των τριών ωραρίων λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημοσίου (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας.

 

Τα υπηρεσιακά συμβούλια

 

Επιπλέον, έως τις 30 Νοεμβρίου αναστέλλεται κάθε εκλογική δραστηριότητα ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση αναφέρει ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει ο κ. Θεοδωρικάκος θα δίνεται η δυνατότητα οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται ηλεκτρονικά.

 

Στην νομοθετική διάταξη προβλέπονται τα εξής:

 

«Η διαδικασία για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπονται στις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) δύναται να διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες ως προς τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με την ως άνω απόφαση δύναται να προβλέπεται και μεταβατική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».

 

Η εγκύκλιος για το δημόσιο ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr