Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού - Χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα

Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού - Χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε εκτάκτως σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, κάνοντας μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, στην σκιά του σημερινού πολλαπλά αρνητικού ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και διασωληνωμένους

Αναφερόμενος σε δεδομένα από το εξωτερικό σχολίασε ότι φαίνεται πως είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, και πρόσθεσε με νόημα ότι περισσότερο από τα μέτρα πρέπει να «μιλήσει» η φωνή της συνείδησης του καθενός. Όπως είπε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει ανεκτά μέτρα για να αποφευχθεί ένα οριζόντιο lockdown, παρατηρώντας ωστόσο πως οι συζητήσεις για μια τέτοια επιλογή έχουν αυξηθεί σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

«Βλέπουμε να ανεβαίνει η διασπορά, έχουμε μπροστά μας τον Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο και ίσως έναν ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο [...] και ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις» είπε, σχολιάζοντας πως είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας - «έτσι κινούνται οι πανδημίες, δεν υπάρχει άμυνα στον πληθυσμό, δεν υπάρχει ανοσία». 

Η ελπίδα του εμβολίου

 

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα πως ίσως ένα εμβόλιο γίνει διαθέσιμο νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς αυτό της Οξφόρδης φαίνεται να λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες και ένα αμερικανικό σε μεγάλες ηλικίες. «Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, παρακολουθούμε τον ιό, δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες - αλλά είναι η μοναδική μας επιλογή, δεν έχουμε άλλη επιλογή.»

Δίνοντας έναν αμιγώς προσωπικό τόνο στην παρέμβαση του, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει βγει σε καφετέρια ή εστιατόριο από τον Φεβρουάριο, οπότε και είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. «Δεν έχω ζήσει αυτό που ζούσα πριν. Αν ήταν αναγκαίο να πάω, αν ήθελα να ξεσκάσω, να ξεδώσω βλέποντας έναν φίλο, όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα την μάσκα, θα την έβγαζα μόνο για να φάω.»

Για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναγνώρισε πως οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και ζήτησε από τους συμπολίτες, στο μέτρο του δυνατού να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Όσο για την μάσκα, ζήτησε από τους πολίτες να μην την φορούν λάθος - όπως στο πιγούνι ή με την μύτη έξω, και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους. 

Παράλληλα υπογράμμισε πως πρέπει να περιοριστούν οι συναθροίσεις και σχολίασε περίπτωση πολυπληθούς πάρτι τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αθήνα. Κατά τον ίδιο, αν ο ιός δεν περιοριστεί, το σύστημα υγείας θα πλημμυρίσει και τα θύματα του κορωνοϊού θα αυξηθούν. 

Από όλους απαιτείται μια παραπάνω θυσία

 

«Ήρθα να σας μιλήσω για μια άλλου είδους ελευθερία», είπε καλώντας σε τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Όταν ο ίδιος επιβάλλεις στον εαυτό σου μια συμπεριφορά, είναι πιο εύκολο να την τηρήσεις. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε καθηγητής, ένας μαθητής είμαι κοντά σας, μαθαίνω σε αυτή την πανδημία [...] κοιμάμαι 3μισι 4 το πρωί, για τέσσερις ώρες [...] Από όλους απαιτείται μια παραπάνω θυσία. Αυτή την θυσία έκαναν οι πρόγονοί μας πριν 80 χρόνια, ας την κάνουμε και εμείς σήμερα.»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ