Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με γυναίκες που έδωσαν τη «μάχη» με τον καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, αφορά όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών. Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας, ενώ η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια και στόχος είναι, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο ιατρός εικόνα, σε βάθος χρόνου.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο γραφείο του 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου. Στη συζήτηση, με έντονο συναισθηματικό φορτίο, κατατέθηκαν εμπειρίες από τη λειτουργία του συστήματος υγείας κι έγιναν εκτενείς αναφορές στους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες, στην εποχή της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι είχε το θάρρος να μιλήσει ως δημόσιο πρόσωπο για την ασθένειά της, σε μια εποχή που δεν τολμούσε κανείς να αρθρώσει τη λέξη «καρκίνος», για να τονίσει την ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. «Σε αυτό ήταν μπροστά από την εποχή της. Αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν και τη δική μας αντίληψη για το πως ασκούμε δημόσια πολιτική», σημείωσε.

Η Ογκολόγος Έλενα Λινάρδου τόνισε ότι η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%. «Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα», υπογράμμισε, αλλά σημείωσε ότι σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.

 

Οι μαρτυρίες των γυναικών

Στη συνέχεια, οι γυναίκες που έδωσαν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού κατέθεσαν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, αλλά έκαναν και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Η Βαρβάρα Δελλαπόρτα, τόνισε την ανάγκη της πρόληψης, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με κληρονομικές παθήσεις και επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν για πρόσβαση στο γονιδιακό έλεγχο. Η κ. Δελλαπόρτα, που είναι ασθενής σήμερα, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της κατάθλιψης και στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των γυναικών που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Η Λιολιώ Καλυπέρα, η οποία είναι και πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της ΜΚΟ «Άλμα Ζωής» που βοηθά γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, εξέφρασε το φόβο που έχει, αν ασθενήσει από κορωνοϊό και τα πράγματα πάνε χειρότερα, μήπως επειδή έχει ήδη υποκείμενο νόσημα, μείνει εκτός περίθαλψης για να νοσηλευτεί κάποιος που είναι πιο υγιής.

Το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι ασθενεί από καρκίνο του μαστού, περιέγραψε η μαραθωνοδρόμος και διευθύντρια του μουσείου Μαραθωνίου Μαρία Πολύζου, η οποία τόνισε τη σημασία που έχει η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση, καθώς βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση τόσο του οργανισμού, όσο και της ψυχολογίας.

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών Facebook Twitter
EUROKINISSI

H Ελένη Κιουσέ αναφέρθηκε στο βάρος που πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην ψυχολογική αλλά και στην εργασιακή αποκατάσταση, μετά την μάχη με τον καρκίνο. «Θα έπρεπε οι εργοδότες με κάποιο τρόπο να έχουν κάποιο κίνητρο για να επιλέξουν έναν άνθρωπο που έχει περάσει κάποια χρόνια ασθένεια και να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες εργασιακά στο μετά. Γιατί είναι και η εργασιοθεραπεία που βοηθά πάρα πολύ», είπε.

Η Αλέκα Αναστασίου, η οποία νόσησε στα 33 της και σήμερα στα 42 της είναι ξανά υγιής, με παιδί 3 ετών, αναφέρθηκε στην σημασία που πρέπει να δίνουν οι γυναίκες στην πρόληψη. Πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κοινωνία πρέπει να ξεπεράσει το στίγμα του καρκίνου του μαστού. «Το μόνο που με στεναχωρεί είναι η φοβία του κόσμου να μιλήσει για αυτό. Είναι η φοβία του κόσμου να ξεστομίσει αυτή τη λέξη. Και από κει και πέρα σε μένα αυτό που δούλεψε, ήταν η αισιοδοξία», είπε.

«Ξέρω πολύ καλά ότι αν δεν ήμουν στην πρόληψη δεν θα ήμουν σήμερα εδώ να μιλάω», σημείωσε η 57χρονη Μαρία Κρητικού από τη Ρόδο. Η ίδια διαγνώστηκε νωρίς και θεωρεί πως αν δεν είχε συμβεί αυτό η περιπέτεια της θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι φροντιστές δίπλα στους ασθενείς. Στόχος ζωής της είναι μια ογκολογική κλινική στο νησί της.

Η 36χρονη Δέσποινα Τυρή νόσησε πέρυσι, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. «Ακούμε καρκίνο και φοβόμαστε. Εγώ σε όλες τις κυρίες που γνώρισα, και επειδή μου αρέσει να μιλάω και να το λέω δυνατά- γιατί αυτό κατάλαβα, ότι δεν μιλάμε- λέω "μην φοβάσαι, πες την κάπως αλλιώς τη λέξη καρκίνος, δεν είναι τίποτε τελικά"», ανέφερε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM