ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό η χρήση μάσκας - Ένα μαχαίρι με δύο όψεις

Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό η χρήση μάσκας - Ένα μαχαίρι με δύο όψεις Facebook Twitter
Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - EUROKINISSI
0

Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανέλυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στις δομές υγείας και ειδικότερα στους οίκους ευγηρείας, τόνισε πως «μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι κλειστές δομές», συμπληρώνοντας πως τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Όπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους» είπε ο λοιμωξιολόγος.


Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.

Για τις μάσκες

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται. 

«Θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά. Δεν το έχω ξαναπεί, τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δύο όψεις τη μάσκα. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Θα μας προφυλάξει ωστε να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα. Είναι ένα αναγκαίο κακό. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα προσωπικό lockdown» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος επαναλαμβάνοντας πως η χρήση μάσκας προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF και λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. 

Ο ίδιος εξέφρασε τη θλίψη του δε, «για το γεγονός ότι ασθενής σε νοσοκομείο της χώρας, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού». 

Για το εμβόλιο 

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο. «Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα» τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως το 2021 σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της επιτρόπου υγείας της Ε.Ε., θα γίνει προμήθεια 2 δις δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. «Θέλουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών για να εμβολιαστεί ο κόσμος με ασφάλεια» ανέφερε. 

Για τον κορωνοϊό 


Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν 207 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10524, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. 97 (35.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ