Κορωνοϊός: Σχεδόν 1300 κρούσματα τον Αύγουστο - Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνώσεων

Κορωνοϊός: Σχεδόν 1300 κρούσματα τον Αύγουστο - Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνώσεων Facebook Twitter
Eurokinissi - Τατιάνα Μπόλαρη
0

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και την επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κατά τις δέκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου αγγίζει σχεδόν τα 1.300. Δεδομένου ότι συνολικά από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 5.750 κρούσματα, γίνεται αντιληπτό μόνο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου έχει καταγραφεί το 22% των περιστατικών. 

Μαζί με την αύξηση των περιστατικών άνοδο έχει καταγράψει και ο αριθμός των νοσηλευομένων, από 111 στις αρχές του μήνα πλέον είναι 162. Παράλληλα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει υπερδιπλασιαστεί καθώς από 12 ανέρχονται σε 25. Τέλος επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 213. 

Πόρος και Αμπελώνας 

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στον Πόρο, που βρέθηκε στο προσκήνιο την περασμένη Πέμπτη, μετά τα κρούσματα που καταγράφηκαν. Στο νησί έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 40 θετικά περιστατικά. Παράλληλα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων αλλά και της εστίας μετάδοσης. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μία γυναίκα η οποία συστηνόταν και εργαζόταν ως «φυσικοθεραπεύτρια». 

Οι Αρχές ερευνούν επίσης ένα pool party, στο οποίο συμμετείχαν νεαρά άτομα και σημειώθηκε έντονος συνωστισμός. Μην γνωρίζοντας πως είναι φορείς, φαίνεται πως μόλυναν με τη σειρά τους μέλη των οικογενειών τους.

Άλλη μία εστία μετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στον Αμπελώνα Λάρισας όπου μετά από γαμήλιο γλέντι καταγράφηκαν 18 κρούσματα κορωνοϊού. Τέσσερις από τους ασθενείς αυτούς βρίσκονται διασωληνωμένοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 17 ασθενείς. 

Η γεωγραφική διασπορά 

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων, δείχνει ότι βασική εστία παραμένει η Αττική, όπως και η Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν χθες 38 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, 18 κρούσματα δηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, από τρία περιστατικά καταγράφηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, την Καστοριά, τη Μαγνησία, την Πέλλα και τη Χαλκιδική – τα δύο συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας. Από δύο περιστατικά δηλώθηκαν στα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα, την Κορινθία, και τα Τρίκαλα, καθώς και από ένα κρούσμα στη Βοιωτία, τον Εβρο, την Ηλεία, την Καβάλα, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.

Έκκληση Κικίλια 

«Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», ανέφερε χθες ο Βασίλης Κικίλιας εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξάπλωση του κορωνοϊού και υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις. 

Νέα μέτρα 

Σε ισχύ θα τεθούν από σήμερα τα νέα, έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς του κορωνοϊού, με περιορισμούς στο ωράριο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές, όπως αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Πέρα όμως από τους περιορισμούς αυτούς αποφασίστηκε η αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην οποία οι συμμετέχοντες θα ήταν όρθιοι, σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή αφορά και συναυλίες και λοιπές παραστάσεις.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM