Τουρισμός για Όλους: Οι ξενοδόχοι αντιδρούν στην ένταξη Αirbnb στο πρόγραμμα - «Αθέμιτος ανταγωνισμός»

Τουρισμός για Όλους: Οι ξενοδόχοι αντιδρούν στην ένταξη Αirbnb στο πρόγραμμα - «Αθέμιτος ανταγωνισμός» Facebook Twitter
Τουρισμός για Όλους: Αντιδράσεις ξενοδόχων για την ένταξη airbnb στους παρόχους
0

Την έντονη αντίδραση των ξενοδόχων έχει προκαλέσει η συμμετοχή καταλυμάτων Airbnb στο πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση να συμπεριληφθούν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ως «Αρμαγεδδών» για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει δε ότι «στο γκρίζο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται εφέτος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τη «χαριστική βολή» για εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής τους και φέρνοντάς τες πλέον αντιμέτωπες με έναν πραγματικό όλεθρο.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ήταν η μόνη ελπίδα για πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν ένα μικρό μέρος των χαμένων διαμονών και πληροτήτων τους τη φετινή πιο δύσκολη τουριστική σεζόν των πολλών τελευταίων χρόνων.

Δυστυχώς, τα εμπλεκόμενα υπουργεία έκριναν σωστό την «πίττα» των διαμονών του προγράμματος να τη μοιράσουν και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και, φυσικά, χωρίς να έχουν τα οικονομικά βάρη τα οποία επωμίζονται τα νομίμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα.

Ειδικά για τα δεύτερα, εφέτος είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως ΔΕΚΟ, προκαταβολή φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, φόρος διαμονής, καταβολή Φ.Π.Α., έξοδα λογιστή, κ.ά.

Μάλιστα, τη φετινή σεζόν για να λειτουργήσουν επιβαρύνθηκαν με ένα επιπλέον σημαντικό κόστος προκειμένου να συμμορφωθούν με τα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής έναντι του κορωνοϊού.

Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι επιτρέπεται η λειτουργία των ακινήτων αυτών, τα οποία αποτελούν συμπληρωματική «πηγή» εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, τη στιγμή που τα έσοδα των επαγγελματιών του κλάδου είναι μηδαμινά, αποτρέποντάς τους από το να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους.

Αντί να υποχρεώνονται όλοι όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να κάνουν έναρξη στην εφορία και να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, η πολιτεία συνεχίζει, ακόμη και τη δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας να εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να δημιουργεί μια τεράστια ανισορροπία στην εγχώρια αγορά της φιλοξενίας/διαμονής.

«Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος "παλεύει" να επιβιώσει, λανθασμένοι χειρισμοί τον οδηγούν στο "χείλος του γκρεμού"», λέει ο πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., Παναγιώτης Τοκούζης.

Ανάλογη και η αντίδραση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος αναφέρει ότι «Η ένταξη «από το παράθυρο» των ιδιοκτητών Airbnb στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, απογοητεύει ολόκληρο τον ξενοδοχειακό κλάδο που έβαλε «πλάτη» στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Επισημαίνει δε, ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος καταβάλλει αυτή την περίοδο φιλότιμη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι μπορεί από τη φετινή τουριστική σεζόν, δανείστηκε κεφάλαια για να επαναλειτουργήσει χωρίς έσοδα και να διατηρήσει θέσεις εργασίας.

«Την ώρα που όλοι κρεμόμαστε από τα χείλη των ειδικών λοιμωξιολόγων για το εάν και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για μείωση των μεγάλων απωλειών του 2020 και στήριξη των επιχειρήσεων, είναι απορίας άξιον, πώς... τρύπωσαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» μη αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα, τα οποία δυστυχώς δέχονται τουρίστες χωρίς να έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας (πιστοποιητικό πυρασφάλειας), χωρίς να τηρούν υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους και τέλη στο κράτος (ΦΠΑ, φόρο διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη φωτισμού επαγγελματικής στέγης, ενώ δεν ελέγχονται για τους πραγματικούς τζίρους).

Η θέση μας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παραμένει πάγια και ξεκάθαρη. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένως τις προτάσεις μας.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο από το 2016 είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και διάτρητο. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία εάν τελικά θέλει να θέσει συγκεκριμένους κανόνες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Άλλωστε αυτό επιβάλλεται για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος, του καταναλωτικού κοινού και των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Με πληροφορίες από το ΣΕΤΚΕ/newmoney

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM