Μαγικές εικόνες από την τελευταία πανσέληνο της Άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου απόψε, η επονομαζόμενη και ροζ ή πανσέληνος της φράουλας.

 

Η αποψινή πανσέληνος είχε μία μοναδική ιδιαιτερότητα: η έκλειψη παρασκιάς Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά, αλλά όχι εντελώς, όπως συμβαίνει στην κανονική έκλειψη.

 

Το φαινόμενο ήταν ορατό και από την Ελλάδα αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Η έκλειψη διαρκεί συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά.

 

 

 

Στην Αθήνα, το φαινόμενο άρχισε να φαίνεται στις 20:45 και έφτασε στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού βρέθηκε εντός της παρασκιάς της Γης). Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τελειώνει.

 

 

 

Αυτή είναι η δεύτερη έκλειψη του 2020. Προηγήθηκε εκείνη της 10ης Ιανουαρίου, όταν υπήρξε ξανά έκλειψη παρασκιάς Σελήνης.

 

 

 

Θα ακολουθήσουν εντός της χρονιάς μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, εκλείψεις παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου και τις 30 Νοεμβρίου και μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.