Άρση των μέτρων: Αυτό είναι το σχέδιο για την κυκλοφορία, τα σχολεία & τα καταστήματα - Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες

Άρση των μέτρων: Αυτό είναι το σχέδιο για την κυκλοφορία, τα σχολεία & τα καταστήματα - Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με το επικείμενο διάγγελμά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της σταδιακής άρσης των μέτρων, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την κατάργηση SMS, το άνοιγμα καταστημάτων και, σε δεύτερη φάση, την κυκλοφορία προς την επαρχία και τα νησιά.

Το σχέδιο θα προχωρά με δοκιμαστικά βήματα ανά δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σε βάθος διμήνου, με την χαλάρωση των περιορισμών να θεωρείται επιτακτική για την επανεκκίνηση της αγοράς και τη σταδιακή πρόοδο της ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό, που αυτή την στιγμή εκτιμάται πως βρίσκεται πολύ κάτω από το 1% σύμφωνα με τον καθηγητή της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Παναγιωτόπουλο. 

Προτεραιότητα θα δοθεί στο άνοιγμα στρατηγικών κλάδων της οικονομίας που αποφέρουν έσοδα στο κράτος, όπως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες που αποδίδουν ΦΠΑ με γνώμονα την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Στο επικρατέστερο σενάριο, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα γίνει σε τρεις φάσεις: στις αρχές Μαΐου, στα τέλη Μαΐου και στα μέσα Ιουνίου αντίστοιχα.

Σε κάθε ένα από αυτά τα «βήματα», εκτιμάται πως θα επιστρέφουν στις δουλειές τους περίπου 200.000-300.000 την ώρα που πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα γίνει συντονισμένα, ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάθε επιχείρησης.

Προς κατάργηση τα SMS στο 13033

Τα SMS για κατ' εξαίρεση έξοδο από το σπίτι αναμένεται να καταργηθεί μαζί με την άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία εντός νομών, αν και στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες, αναμένεται να ζητηθεί να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στο μέτρο του δυνατού από τα σπίτια τους. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για αυστηρούς περιορισμούς θα γίνουν απλώς σαφείς συστάσεις προς αυτές τις ομάδες, ενώ ενδεικτικά θεωρούνται και τα λόγα του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη που είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει κάποιος «ηλικιακός ρατσισμός». 

Το χρονοδιάγραμμα

 

Στις 4 Μαΐου, αναμένεται να καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την ηπειρωτική επικράτεια, με ελεύθερη κυκλοφορία από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο να και διερευνάται το ενδεχόμενο εξαίρεσης για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να εκτιμηθεί καλύτερα η αλλαγή στην καμπύλη των κρουσμάτων.

Η εξαίρεση, αν ισχύσει, θα εφαρμοστεί με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των κατοίκων, καθώς στα νησιά εντοπίζονται αδυναμίες στις υγειονομικές δομές. Και φυσικά όπου παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις αμέσως θα επανέρχονται περιοριστικά μέτρα. 

Την ίδια ημέρα, 4 Μαΐου, αναμένεται να λειτουργήσουν και μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια και το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα επιφανείας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (1 πελάτης ανά 15τμ).

Παράλληλα θα ανοίξουν κομμωτήρια, και «σαλόνια» προσωπικής υγιεινής που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που ισχύουν και σήμερα.

-Από 6 Μαΐου, θα επιτρέπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα Διοικητικά Δικαστήρια επιτρέπεται η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο.

-Στις 11 ή στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές των Λυκείων, με το υπουργείο Παιδείας να θέλει οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιουλίου. Ανάλογα με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να ανοίξουν και τα γυμνάσια ενώ προς το τέλος Μαΐου μάλλον θα επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, για τα οποία πιθανόν να δοθεί μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Στα μέχρι τώρα σχέδια πάντως είναι, όποτε κι αν ανοίξουν αυτές οι βαθμίδες να μην τηρηθεί απουσιολόγιο ώστε να μην χαθεί η χρονιά.

Για τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για  το πτυχίο τους.

-Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά το εφετείο και ο Άρειος Πάγος.

-Την ίδια ημέρα θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα τους πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ)


-Παράλληλα θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο)

-Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα μουσεία καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι
-Την ίδια ημέρα αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι και για τους μαθητές γυμνασίου και Α' και Β' λυκείου

-Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι.
-Στο καλό σενάριο την ίδια ημέρα θα ανοίξουν:
-αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ
-καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης
-επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, με απόσταση έως 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι θα εξυπηρετεί έως 6 άτομα
-τέλος, αν δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν επίσης οι δομές πρωτοβάθμιες εκπαίδευσης με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες

-Στις 29 Ιουνίου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα
-Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα τα οποία θα λειτουργούν με απαρέγκλιτου ειδικούς κανόνες για την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο


Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (1,5 μέτρο για ανοικτό χώρο και 2 μέτρα για κλειστό). 

Χιλιάδες τεστ ημερησίως

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν δύο συμφωνίες στο υπουργείο Υγείας με δύο εταιρείες, για την προμήθεια μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ώστε από το το έλος Μαΐου να υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και 8.000 τεστ ημερησίως.

Πλέον οι ασθενείς με κορωνοϊό σε κλίνες νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50% συγκριτικά με τα τέλη Μαρτίου, οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί περίπου κατά 80% και στο ΕΣΥ έχουν γίνει πάνω από 3.200 προσλήψεις.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM