Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση τον Απρίλιο - Μην θεωρούμε ότι η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα

Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση τον Απρίλιο - Μην θεωρούμε ότι η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η πανδημία κορωνοϊού αναμένεται να κορυφωθεί εντός Απριλίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο υφυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη «απόλυτης συμμόρφωσης» των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης [...] Ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες». «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη».

Η μεγαλύτερη αγωνία του, όπως λέει, είναι η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και, σε κάθε περίπτωση, όχι ταυτόχρονα [...] Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ. Το πρώτο. Το τονίζω σε κάθε τόνο, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας θα τελειώσει σύντομα».

Αναφερόμενος στους πολίτες που αγνοούν τους περιορισμούς, ο κ. Χαρδαλιάς λέει πως «δεν μπορεί κανείς ελαφρά τη καρδία να διασπά μία εθνική προσπάθεια. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι εκείνοι που έλεγαν πως "έχω δουλειές" και "πάω στο χωριό μου" λειτούργησαν ανεύθυνα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πάντως, τονίζει δεν υπάρχει καμία σκέψη για «βραχιολάκι» σε όσους τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα. 

«Εχουμε τρόπο να επιβάλουμε την καραντίνα μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης, εάν το αίσθημα ατομικής ευθύνης δεν εφαρμοστεί. Και μέχρι τώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που τις εντοπίσαμε άμεσα και επιβλήθηκε τελικά η καραντίνα, έχουμε στεγανοποιήσει όλα τα κρούσματα και τις στενές επαφές τους».

Ποιο είναι το σχέδιο αλλά και οι κινήσεις του κρατικού μηχανισμού για την αποτροπή της πιθανής διασποράς του κορονοϊού σε νησιά, ακριτικές περιοχές, φυλακές και ΚΥΤ, εκεί όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο;

«Ηδη πήραμε τα πρώτα μέτρα για τα νησιά, απαγορεύοντας την πρόσβαση όλων εκτός των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τον απόπλου και τον κατάπλου όλων των ιδιωτικών σκαφών. Οσον αφορά στα ΚΥΤ, έχουν τεθεί περιορισμοί στη μετακίνηση των διαμενόντων σε αυτές τις δομές, ενώ έχει εκπονηθεί και επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού σε ΚΥΤ ή σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Οσον αφορά στις φυλακές έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι επισκέψεις ώστε να μη μεταφερθεί ο ιός στον πληθυσμό τους».

Για το έσχατο στάδιο μέτρων

«Σχέδια υπάρχουν για όλες τις πιθανές καταστάσεις. Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Αν οι πολίτες εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν θα χρειαστεί τίποτα».

Για τα προσωπικά δεδομένα

 

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εταιρίες να καταγράψουν προσωπικά δεδομένα. Τα sms που στέλνουν οι πολίτες σβήνονται αυτομάτως. Οσον αφορά στην καταπάτηση ατομικών ελευθεριών αυτές δεν γίνεται να καταπατηθούν γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες».

Χθες το απόγευμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την διακοπή όλων των πτήσεων από και προς Ολλανδία και περιορισμούς για τις πτήσεις από Γερμανία. Το νέο περιοριστικό μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής και θα ισχύσει μέχρι τις 15 Απριλίου. Παράλληλα διακόπηκαν όλες πτήσεις από Γερμανία που δεν έχουν τελικό προορισμό την Αθήνα. 

Για τους επαναπατρισμούς, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως επιστροφές επιτρέπονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους. «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας. Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι αν δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που δε συνεργάζονται με τη πρεσβεία επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα. Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά για την Αγγλία όπου πάνω από 2.000 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό. Θα επαναπατριστούν όσοι χρίζουν παροχή υγείας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν, όσοι δεν έχουν που να μείνουν και όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ