Τσιόδρας: Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό - Ο κόσμος δεν έχει μάθει να δρα προληπτικά

Τσιόδρας: Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό - Ο κόσμος δεν έχει μάθει να δρα προληπτικά Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν τον «εχθρό» αρκετά έγκαιρα αλλά ίσως δεν τον έχει αντιληφθεί όλος ο πληθυσμός, λέει σε συνέντευξή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο άνθρωπος που τις τελευταίες εβδομάδες, μας ενημερώνει καθημερινά για τις εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επισημαίνει τους δύο λόγους που του προκαλούν ανησυχία: τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, ιδίως από ασθενείς χωρίς έντονα συμπτώματα, και την ευπάθεια των ηλικιωμένων και των ομάδων υψηλού κινδύνου.

                                                                   

«Ο κόσμος δεν έχει εκπαιδευτεί να δρα προληπτικά σε τέτοια πρωτόγνωρα θέματα δημόσιας υγείας, το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα. Κατά τη γνώμη μου είναι αδύνατο να μην αποδώσουν έστω και μερικά. Έχουμε πράξει το ανθρωπίνως δυνατό ως επιστήμονες σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας και καλώ όλους να το σκεφτούν καλά. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε στρατιωτικού τύπου μέτρα, να τεθούμε υπό επιτήρηση - όπως αυτά που εφαρμόζονται ήδη στην Γαλλία. Δεν θα μας άρεσε κάτι τέτοιο και για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ομοψυχία στην τήρηση των μέτρων».

Ο ίδιος εκτιμά πως 3.000 κρούσματα, είναι πιθανό να αποτελούν τον πραγματικό αριθμό στη χώρα μας αυτή την στιγμή, Όπως λέει είναι ένα μέγεθος διαχειρίσιμο, αλλά για να παραμείνει διαχειρίσιμο θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα.

Ταυτόχρονα, δηλώνει αισιόδοξος για την ανακάλυψη μιας θεραπείας για την νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊό. «Έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κάποιες ομάδες επιστημόνων», λέει, εκτιμώντας πως μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα είναι διαθέσιμη μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου - ένα διπλό ή τριπλό «κοκτέιλ» φαρμάκων.

Ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλες επιστημονικές πρωτοβουλίες όπως η μελέτη αντισωμάτων ασθενών που κατάφεραν να αναρρώσουν. 

Η συνεχής εγρήγορση και το ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία οδήγησαν στην γρήγορη λήψη των μέτρων. «Όταν είσαι σε αυτό το πεδίο, δεν εφησυχάζεις ποτέ. Είναι σαν να βρίσκεσαι στο φυλάκιο και να περιμένεις τον εχθρό. Και εδώ πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η δική μου αγωνία. Αντιληφθήκαμε τον εχθρό αρκετά έγκαιρα. Ίσως δεν το έχει δει ακόμη όλος ο πληθυσμός και ο κόσμος γενικότερα. Για αυτό επιμένουμε στην τήρηση των μέτρων. Εμείς εισηγηθήκαμε αυστηρά μέτρα. Ακριβή εικόνα θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες».

Ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνει ότι μόνο το 15% των κρουσμάτων καταγράφεται, σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις. «Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων είναι διαχειρίσιμος. Όμως η καμπύλη και κατά συνέπεια ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των μέτρων, το αν ο ρυθμός της αύξησης θα αλλάξει ή θα εκτιναχθεί.

»Σίγουρα δεν το θέλουμε. Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τώρα όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζει ό,τι γινόταν σε σχέση με την κυκλοφορία του ιού περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα. Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και όχι μια εκτός ελέγχου διασπορά η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά κρούσματα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμένους από χρόνια νοσήματα συνανθρώπους μας.

Η προοπτική για κάποιο φάρμακο

 

Ο κ. Τσιόδρας κάνει λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Παρόλο που κατανοώ ότι ο κόσμος αγωνιά πολύ, δεν αντιλαμβάνεται πάντοτε εύκολα τους χρόνους των επιστημόνων, τον αγώνα δρόμου που γίνεται με τις μελέτες, τις κλινικές δοκιμές στα εργαστήρια και δίπλα στην κλίνη του ασθενούς.

»Εκτιμώ ότι μία αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου COVID-19 θα είναι διαθέσιμη μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες και θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως η μονοθεραπεία, με ένα μόνο φάρμακο, δεν προκρίνεται σε αυτή την νόσο. Η Ελλάδα ακολουθεί όλες τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις και θα μπορεί να καλύψει θεραπευτικά τους ασθενείς ακριβώς όπως και οι άλλες χώρες», καταλήγει, διαβεβαιώνοντας πως ήδη χορηγούνται τελευταίας γενιάς φάρμακα σε κάποιους ασθενείς.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM